Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Leniwe dynią to znakomity pomysł na smaczny obiad. Możesz je zaserwować na słodko z roztopionym masłem, posypane cukrem lub polane odrobiną miodu czy syropu klonowego. Możesz także wykorzystać je jako dodatek do pieczonego mięsa z sosem. W oby wariantach będą smakować fantastycznie. Pamiętaj, że jeśli sięgniesz po inną dynię niż hokkaido, zadbaj o to, aby po upieczeniu usunąć skórki.
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1617
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 160
Szukasz alternatywy dla tradycyjnych słodyczy? Koniecznie sprawdź nasz przepi...
Odsłon: 21391
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1617
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 160
Szukasz alternatywy dla tradycyjnych słodyczy? Koniecznie sprawdź nasz przepi...
Odsłon: 21391
Składniki
Dynię dokładnie umyj, osusz, przetnij na pół i wydrąż nasiona. Potnij na grube plastry. Umieść na blasze wyłożonej papierem i piecz przez 45 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Upieczoną dynię pozostaw do przestudzenia, następnie zmiksuj na mus.
Do puree z dyni dodaj twaróg i jajka, ponownie zmiksuj. Przełóż do miski, dodaj mąkę i zagnieć gładkie ciasto.
Stolnicę oprósz mąką i wyłóż ciasto. Podziel na 4 części. Z każdej z nich formuj „wałki”, delikatnie spłaszczaj i odcinaj kawałki ciasta.
W dużym garnku zagotuj wodę wraz z odrobiną soli. Wrzucaj partiami gotowe kluski. Od momentu wypłynięcia gotuj jeszcze przez 1-2 minuty. Wyławiaj za pomocą łyżki cedzakowej.
Podawaj polane roztopionym masłem. Możesz posypać je również cukrem wymieszanym z cynamonem.