Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski leniwe to potrawa z mojego dzieciństwa. To proste kluski z sera białego (twarogu) oraz mąki, podawane najczęściej z bułką tartą podsmażaną na maśle lub masłem, cukrem i cynamonem. Leniwe są łatwe i szybkie do zrobienia.
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 18857
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 121
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 271
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 352
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 18857
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 121
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 271
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 352
Składniki
Twaróg dokładnie rozgnieść praską do ziemniaków, tak aby nie pozostało grudek. Ser można też zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajka, mąkę, sól i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto, podsypując mąką. Podzielić na części. Z każdej uformować wałek i kroić skośne kawałki. Kluseczki wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody. Gdy się ugotują – wypłyną na powierzchnię, wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Polać stopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem.