Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski leniwe to potrawa z mojego dzieciństwa. To proste kluski z sera białego (twarogu) oraz mąki, podawane najczęściej z bułką tartą podsmażaną na maśle lub masłem, cukrem i cynamonem. Leniwe są łatwe i szybkie do zrobienia.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 14
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 12
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21612
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 77
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 14
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 12
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21612
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 77
Składniki
Twaróg dokładnie rozgnieść praską do ziemniaków, tak aby nie pozostało grudek. Ser można też zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajka, mąkę, sól i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto, podsypując mąką. Podzielić na części. Z każdej uformować wałek i kroić skośne kawałki. Kluseczki wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody. Gdy się ugotują – wypłyną na powierzchnię, wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Polać stopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem.