Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski leniwe to potrawa z mojego dzieciństwa. To proste kluski z sera białego (twarogu) oraz mąki, podawane najczęściej z bułką tartą podsmażaną na maśle lub masłem, cukrem i cynamonem. Leniwe są łatwe i szybkie do zrobienia.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 501
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 266
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9700
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1132
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4479
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 501
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 266
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9700
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1132
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4479
Składniki
Twaróg dokładnie rozgnieść praską do ziemniaków, tak aby nie pozostało grudek. Ser można też zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajka, mąkę, sól i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto, podsypując mąką. Podzielić na części. Z każdej uformować wałek i kroić skośne kawałki. Kluseczki wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody. Gdy się ugotują – wypłyną na powierzchnię, wyjąć łyżką cedzakową na talerz. Polać stopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem.