Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zostały Wam ziemniaki z wczorajszego obiadu? Wykorzystaj je do leniwych. Tak leniwe przygotowywała moja babcia, teraz z przepisu korzystam ja i moja mama. Kluski leniwe wykonane w ten sposób można zajadać na słodko z serem, cukrem i cynamonem, bułką tartą z masłem lub na słono ze skwarkami z boczku i twarogiem.
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 168
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 105
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3415
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 168
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 105
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3415
Składniki
Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy na mniejsze części, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, rozbijamy tłuczkiem i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.
Do zimnych ziemniaków dodajemy jajka, twaróg, mąkę i szczyptę soli. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Ciasto formujemy w wałeczek, kroimy jak kopytka.
Kluski leniwe z ziemniakami gotujemy w osolonym wrzątku przez około 1 minutę od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Ugotowane kluski leniwe serwujemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!