Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zostały Wam ziemniaki z wczorajszego obiadu? Wykorzystaj je do leniwych. Tak leniwe przygotowywała moja babcia, teraz z przepisu korzystam ja i moja mama. Kluski leniwe wykonane w ten sposób można zajadać na słodko z serem, cukrem i cynamonem, bułką tartą z masłem lub na słono ze skwarkami z boczku i twarogiem.
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 183
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 91
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 183
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 91
Składniki
Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy na mniejsze części, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, rozbijamy tłuczkiem i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.
Do zimnych ziemniaków dodajemy jajka, twaróg, mąkę i szczyptę soli. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Ciasto formujemy w wałeczek, kroimy jak kopytka.
Kluski leniwe z ziemniakami gotujemy w osolonym wrzątku przez około 1 minutę od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Ugotowane kluski leniwe serwujemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!