Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zostały Wam ziemniaki z wczorajszego obiadu? Wykorzystaj je do leniwych. Tak leniwe przygotowywała moja babcia, teraz z przepisu korzystam ja i moja mama. Kluski leniwe wykonane w ten sposób można zajadać na słodko z serem, cukrem i cynamonem, bułką tartą z masłem lub na słono ze skwarkami z boczku i twarogiem.
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 86
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 191
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 86
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 191
Składniki
Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy na mniejsze części, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól i gotujemy do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, rozbijamy tłuczkiem i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego wystudzenia.
Do zimnych ziemniaków dodajemy jajka, twaróg, mąkę i szczyptę soli. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
Ciasto formujemy w wałeczek, kroimy jak kopytka.
Kluski leniwe z ziemniakami gotujemy w osolonym wrzątku przez około 1 minutę od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.
Ugotowane kluski leniwe serwujemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!