Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski makaronowe z ziemniakami

Kluski makaronowe z ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 367 Ocena: 4066

Dodano:

Odsłon: 3484

Składają się z ciasta makaronowego i tartych, surowych ziemniaków. Są pyszne i szczerze Wam powiem, że jeszcze nigdzie nie spotkałam się z przepisem na te kluski. Podaję je koniecznie z aromatycznym i gęstym sosem. ;)

Składniki

  • 1 kg ziemniaków (waga po obraniu)
  • około 100 g mąki
  • 1 jajko
  • Sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobniutkich oczkach (tak jak na placki ziemniaczane). Porządnie je odciskamy (ja używam do tego zwykłej pieluchy tetrowej). Odciśnięty płyn pozostawiamy w misce i czekamy aż skrobia opadnie na dno. Wylewamy płyn, do miski przerzucamy ziemniaki i mieszamy je z osadzoną na dnie skrobią.

  2. Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy jajko i sól. Zagniatamy ciasto na makaron.

  3. Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko na kształt prostokąta. Rozkładamy na nim równo ziemniaki i ściśle zwijamy tworząc roladę. Kroimy ją na mniej więcej 2 centymetrowe kawałki.

  4. Kluski wrzucamy do gotującej się i posolonej wody. Gotujemy około 20 minut, licząc od chwili ich wypłynięcia. Gotowe odcedzamy.

    Podajemy gorące, polane sosem lub skwarkami. Na zdjęciu z sosem z bitkami wieprzowymi i sałatką z pieczonego buraka.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń