Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Składają się z ciasta makaronowego i tartych, surowych ziemniaków. Są pyszne i szczerze Wam powiem, że jeszcze nigdzie nie spotkałam się z przepisem na te kluski. Podaję je koniecznie z aromatycznym i gęstym sosem. ;)
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 45
Kotlety mielone po morawsku to ponoć specjał znany w rejonie Moraw od czasów...
Odsłon: 1223
Nasze ciasto "Jaskiniowiec" to prawdziwa uczta dla miłośników słodkich deseró...
Odsłon: 35065
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 45
Kotlety mielone po morawsku to ponoć specjał znany w rejonie Moraw od czasów...
Odsłon: 1223
Nasze ciasto "Jaskiniowiec" to prawdziwa uczta dla miłośników słodkich deseró...
Odsłon: 35065
Składniki
Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobniutkich oczkach (tak jak na placki ziemniaczane). Porządnie je odciskamy (ja używam do tego zwykłej pieluchy tetrowej). Odciśnięty płyn pozostawiamy w misce i czekamy aż skrobia opadnie na dno. Wylewamy płyn, do miski przerzucamy ziemniaki i mieszamy je z osadzoną na dnie skrobią.
Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy jajko i sól. Zagniatamy ciasto na makaron.
Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko na kształt prostokąta. Rozkładamy na nim równo ziemniaki i ściśle zwijamy tworząc roladę. Kroimy ją na mniej więcej 2 centymetrowe kawałki.
Kluski wrzucamy do gotującej się i posolonej wody. Gotujemy około 20 minut, licząc od chwili ich wypłynięcia. Gotowe odcedzamy. Podajemy gorące, polane sosem lub skwarkami. Na zdjęciu z sosem z bitkami wieprzowymi i sałatką z pieczonego buraka. Smacznego ;)