Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Składają się z ciasta makaronowego i tartych, surowych ziemniaków. Są pyszne i szczerze Wam powiem, że jeszcze nigdzie nie spotkałam się z przepisem na te kluski. Podaję je koniecznie z aromatycznym i gęstym sosem. ;)
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 28
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 487
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1017
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 241
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 28
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 487
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1017
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 241
Składniki
Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobniutkich oczkach (tak jak na placki ziemniaczane). Porządnie je odciskamy (ja używam do tego zwykłej pieluchy tetrowej). Odciśnięty płyn pozostawiamy w misce i czekamy aż skrobia opadnie na dno. Wylewamy płyn, do miski przerzucamy ziemniaki i mieszamy je z osadzoną na dnie skrobią.
Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy jajko i sól. Zagniatamy ciasto na makaron.
Ciasto rozwałkowujemy bardzo cienko na kształt prostokąta. Rozkładamy na nim równo ziemniaki i ściśle zwijamy tworząc roladę. Kroimy ją na mniej więcej 2 centymetrowe kawałki.
Kluski wrzucamy do gotującej się i posolonej wody. Gotujemy około 20 minut, licząc od chwili ich wypłynięcia. Gotowe odcedzamy. Podajemy gorące, polane sosem lub skwarkami. Na zdjęciu z sosem z bitkami wieprzowymi i sałatką z pieczonego buraka. Smacznego ;)