Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak u mnie pokochali te kluseczki że co chwila chcą z czymś innym więc wymyślam, powiem wam że są naprawdę dobre. Ostatnio robiłam nadziewane dziś malutkie czyste tylko z natką pietruszki, coś czuję że na stałe zagoszczą w moim domu ale to dobrze uwielbiam je przygotowywać.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6917
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5150
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2158
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6917
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5150
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2158
Składniki
Ziemniaki obrać,umyć i wstawić do gotowania posolić więcej niż do obiadu. Jak już ziemniaki się ugotują odlać wodę i obsuszyć ziemniaki, pozostawić w chłodnym miejscu do ostygnięcia.
Ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mięsa z drobnym sitkiem. Następnie dodać jajka oraz obie mąki i natkę pietruszki pokrojoną drobno.
Wszystko wyrobić ręką do połączenia się wszystkich składników ze sobą na jednolitą masę.
Od tak przygotowanego ciasta odrywać mały kawałek i w rękach formować małe kuleczki. Na stolnicy wysypać mąkę i układać uformowane kuleczki, w międzyczasie wstawić w garnku wodę osoloną aby się zagotowała.
Gdy woda się zagotuje wkładać przygotowane wcześniej kulki klusek i zagotować. Jak wypłyną już na wierzch gotować na wolnym ogniu od 5 - 7 minut. Wyciągać na talerz za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody.
Tak przygotowane kluseczki podałam z bigosem z zapasów ( czyli świąteczny zagotowałam w słoiki ).