Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski - małe pyzy z natką pietruszki

Kluski - małe pyzy z natką pietruszki

Autor:

Przepisów i artykułów: 697 Ocena: 4423

Dodano:

Odsłon: 1132

Tak u mnie pokochali te kluseczki że co chwila chcą z czymś innym więc wymyślam, powiem wam że są naprawdę dobre. Ostatnio robiłam nadziewane dziś malutkie czyste tylko z natką pietruszki, coś czuję że na stałe zagoszczą w moim domu ale to dobrze uwielbiam je przygotowywać.

Składniki

  • 1,800 kg ziemniaków,
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej (szklanka pojemność 210 ml),
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kluski - małe pyzy z natką pietruszki

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać,umyć i wstawić do gotowania posolić więcej niż do obiadu. Jak już ziemniaki się ugotują odlać wodę i obsuszyć ziemniaki, pozostawić w chłodnym miejscu do ostygnięcia.

  2. Ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mięsa z drobnym sitkiem. Następnie dodać jajka oraz obie mąki i natkę pietruszki pokrojoną drobno.

  3. Wszystko wyrobić ręką do połączenia się wszystkich składników ze sobą na jednolitą masę.

  4. Od tak przygotowanego ciasta odrywać mały kawałek i w rękach formować małe kuleczki. Na stolnicy wysypać mąkę i układać uformowane kuleczki, w międzyczasie wstawić w garnku wodę osoloną aby się zagotowała.

  5. Gdy woda się zagotuje wkładać przygotowane wcześniej kulki klusek i zagotować. Jak wypłyną już na wierzch gotować na wolnym ogniu od 5 - 7 minut. Wyciągać na talerz za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody.

  6. Tak przygotowane kluseczki podałam z bigosem z zapasów ( czyli świąteczny zagotowałam w słoiki ).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń