Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić kluski na parze? Przepis babci to oczywiście najlepsza z możliwych odpowiedzi. Pampuchy smakują świetnie ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Jeśli jednak chcesz wrócić do smaku babcinej kuchni, podaj je z twarogiem wymieszanym z żółtkiem i cukrem.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 951
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1821
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 951
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1821
Składniki
Przygotuj rozczyn na ciasto drożdżowe. Rozkrusz drożdże i rozpuść je w mleku z dodatkiem cukru i dwóch łyżek mąki. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce w naczyniu przykrytym bawełnianą ściereczką.
Wsyp do miski resztę mąki i sól. Dodaj żółtko, zaczyn drożdżowy, płynne masło i wyrób (ręcznie lub mikserem) na jednolite, elastyczne ciasto. Naczynie z ciastem odstaw przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około godzinę – do czasu, aż podwoi swoją objętość.
Podziel ciasto na 4 części. Po kolei wyrabiaj każdą porcję jeszcze przez chwilę na oprószonej mąką stolnicy, po czym rozwałkowuj na placek o wysokości około 1 cm. Wykrawaj szklanką (lub innym naczyniem) krążki (z każdej porcji ciasta uzyskasz około 5-6) i układaj je w pewnej odległości od siebie na oprószonej mąką tacy/desce. Gotowe porcje ciasta na kluski przykrywaj ściereczką i odstawiaj w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Wypełnij w 1/3 wodą garnek do gotowania na parze. Gdy woda w garnku się zagotuje, ułóż kilka klusek na sitku garnka, przykryj pokrywką i „paruj” przez około 10 minut (mniej lub więcej – w zależności od wielkości klusek). Pozostałe kluski przechowuj w tym czasie w lodówce, by dłużej nie wyrastały.