Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski parowane z jagodami inaczej pampuchy to wspomnienie mojego dzieciństwa. Pyszne bułeczki drożdżowe, które możemy podawać z różnymi dodatkami. Pampuchy można zajadać na słodko z owocami, a także na słono np. z sosem czy gulaszem. Przepis pochodzi ze starej książki kucharskiej, palce lizać!
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 47
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 47
Składniki
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wlać ciepłe mleko, rozmieszać z drożdżami i szczyptą soli, zrobić zaczyn, którego gęstość powinna odpowiadać gęstości śmietany. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy zaczyn wyrośnie, dodać żółtka. Wyrabiać ciasto, aż ukażą się pęcherzyki. Dodać stopiony tłuszcz, chwilę jeszcze wyrabiać. Gdyby ciasto było za gęste, dodać trochę ciepłej wody. Ciasto pozostawić w cieple do wyrośnięcia (musi dwukrotnie podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, lekko rozwałkować na grubość 2 cm, wykrawać szklanką lub kieliszkiem od wina krążki. Pozostawić na stolnicy, aby podrosły, przykryć czystą ściereczką.
Przygotować naczynie z wrzącą wodą (czystą ścierkę lnianą przymocować do brzegów naczynia), ja używam do parowania garnka na parę. Kluski układać po kilka na lnianej ścierce lub w garnku na parę, przykryć pokrywką i gotować 4-5 minut. Sos jagodowy: na patelnię wlać wodę, sok z cytryny, wsypać umyte jagody i gotować na wolnym ogniu, aż jagody się rozpadną i sos zacznie gęstnieć. Na końcu dosłodzić cukrem. Gorące kluski polać sosem jagodowym, gotowe! Smacznego!