Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski przecierane są przygotowywane z tartych surowych ziemniaków. To świetna alternatywa dla kopytek. Warto wiedzieć, że aby kluski się nie rozpadały konieczne jest stracie ziemniaków na najmniejszych oczkach tarki.
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 42
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2295
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 42
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2295
Składniki
Cebulę i boczek pokrój w kostkę. Wrzuć wędlinę na rozgrzaną patelnię, gdy wytopi się tłuszcz dodaj cebulę. Smaż do momentu, aż boczek się zarumieni, a cebula zeszkli.
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odciśnij z nadmiaru płynu i przełóż do dużej miski.
Dodaj jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj.
Zagotuj wodę ze szczyptą soli w dużym garnku. Za pomocą łyżki nabieraj odrobinę ziemniaczanej masy i umieszczaj ją we wrzątku.
Po wrzuceniu klusek do garnka lekko zamieszaj wodę. Gdy wypłyną na wierzch gotuj jeszcze przez 5 minut. Wyławiaj je za pomocą łyżki cedzakowej.
Podawaj wraz boczkiem i cebulą.