Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski pszenne.

Kluski pszenne.

Autor:

Przepisów i artykułów: 626 Ocena: 3815

Dodano:

Odsłon: 329

Witajcie kochani jak wam mija dzień mi nawet w miarę najpierw byliśmy w mieście a po obiadku pojechaliśmy nad jezioro, no w końcu też nam się od życia należy. Podam wam przepis na bardzo szybki w wykonaniu obiad, nie trzeba dużo się przy nim napracować a smakuje bardzo smacznie, przepis podał mi mój mąż a koleżanka powiedziała że z wodą gazowaną o wiele lepsze i przyznaję jej rację ode mnie to że nie dałam jajka i są jeszcze smaczniejsze niż te co robiłam do tej pory.

Składniki

  • 5 szklanek mąki pszennej tortowej (szklanka pojemność 210 ml),
  • 3,5 szklanki wody mocno gazowanej,
  • 1 łyżeczka soli.
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kluski pszenne.

Przygotowanie

  1. Zanim zaczniemy mieszać całe ciasto wstawić wodę lekko ją soląc i pozostawić na gazie aby się zagotowała. W międzyczasie do miski wsypać mąkę oraz sól, dodać wodę gazowaną ( można dodać tylko trzy szklanki będzie bardziej gęste ja wolałam luźniejsze ).

  2. Gdy już mamy wlaną wodę gazowaną całość dokładnie wymieszać energicznym ruchem łyżką. Jak woda w garnku już się gotuje, łyżkę zanurzyć w gorącej wodzie nabrać małą ilość ciasta i wkładać do gotującej się wody. Od czasu zagotowania się klusków i wypłynięcia na wierzch gotować na wolnym ogniu około trzech minut.

  3. Gotowe czyli ugotowane kluski wyciągać z garnka za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody i od razu gorące podawać kto z czym lubi. U mnie były dziś podane ze skwarkami przetopionymi ze słoniny oraz do całości ryba tilapia posolona obtoczona w mące i usmażona. Mówię wam taki obiad to szybkie rozwiązanie jeśli ktoś się bardzo śpieszy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń