Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski pszenne na wodzie gazowanej.

Kluski pszenne na wodzie gazowanej.

Autor:

Przepisów i artykułów: 619 Ocena: 3761

Dodano:

Odsłon: 4793

Dziś obiadek nietypowy w parę minut był gotowy. My jesteśmy zwolennikami różnego rodzaju klusków ponieważ to smak naszego dzieciństwa często rodzice męża jak i moi przygotowywali nam takie kluchy tylko najczęściej były ze skwarkami lub kwaśną śmietaną ja robię z różnymi dodatkami np. z mięsem. Córka zajada się tymi kluchami i tylko pyta : mamo kiedy zrobisz następne.

Składniki

  • 3,5 szklanki mąki pszennej (szklanka pojemność 210 ml),
  • 1 jajko,
  • 2 szklanki mocno gazowanej wody,
  • 0,5 łyżki soli.
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kluski pszenne na wodzie gazowanej.

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać mąkę, sól wbić jajko. Następnie wlać wodę gazowaną i szybkim ruchem łyżki dokładnie wymieszać do połączenia się składników. W międzyczasie w garnku wstawić wodę soląc ją, poczekać aż się zagotuje.

  2. Jak woda już się zagotowała łyżkę zamoczyć w tej wodzie, następnie na łyżkę nabierać małe porcje ciasta i wkładać na wodę. Gdy kluski się zagotują i wypłyną na wierzch wtedy gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Ugotowane kluski wyciągać z wody za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody.

  3. Ugotowane kluski podałam z wcześniej uduszonym mięsem. Można je również jeść z kwaśną śmietaną lub kto z czym ma ochotę. Jeżeli chcielibyście jeść takie kluski na słodko wtedy nie solić klusków a wodę posolić odrobinkę. Takie kluski to świetny pomysł na szybki obiad.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń