Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 751 Ocena: 4955
Dodano: 11.01.2021
Odsłon: 597
3-4 os. | 15 min | łatwe | tanie |
Do miski wsypać mąkę, dodać sól oraz wlać wodę gazowaną. Całość dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Ciasto powinno być dość gęste. W międzyczasie wstawić wodę soląc ją i poczekać aż się zagotuje, zanim woda się zagotuje przygotować okrasę czyli pokroić drobno boczek i szynkę na malutkim ogniu podsmażyć na rumiany kolor.
Gdy już woda się zagotuje zmniejszyć ogień, łyżkę zanurzyć w gotującej się wodzie następnie nabierać małe porcje przygotowanego ciasta i wkładać na gotującą się wodę. Gdy kluski wypłyną na wierzch, zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu do pięciu minut co jakiś czas zamieszać aby równo się ugotowały. Ugotowane kluski wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej aby pozbyć się nadmiaru wody.
Ugotowane kluski wyłożyć na talerz, podawać kto z czym ma ochotę ja tak jak pisałam podałam z usmażonymi skwarkami z boczku i szynki. Taki obiad to szybkie rozwiązanie dla zapracowanych przygotujecie go w zaledwie piętnaście minut i to tylko z dwóch składników.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)