Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja rodzina uwielbia takie obiady. Kluski ruskie – to pomysł na szybki i tani obiad w kilka chwil. U nas najczęściej goszczą, gdy mąż obiera ziemniaki do obiadu, wtedy od razu wiadomo, że będą bułki z ziemniakami, albo takie właśnie kluski ruskie. Takie kluchy możesz podać zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Nie jest to danie wykwintne, ale robi robotę. Jeśli tak samo jak ja nie lubisz marnować jedzenia, to będzie to dla Ciebie idealny sposób na wykorzystanie pozostałych ziemniaków od obiadu!!!
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 367
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11154
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3899
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1348
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 367
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11154
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3899
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1348
Składniki
U mnie takie kluski goszczą często, gdy zostaje ziemniaków od obiadu, wtedy ich nie wyrzucam. Ugotowane ziemniaki przechowuje w lodówce i wykorzystuje na drugi dzień do przygotowania kolejnego obiadu. Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie wrzuć do miski, dodaj twaróg i całość przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Możesz również ubić ziemniaki tak jak ja, specjalnym ubijakiem do ziemniaków. Ziemniaki i twaróg przypraw do smaku solą i pieprzem. Wbij jajko i wsyp mąkę ziemniaczaną. Mąki wsyp tyle, żeby ciasto się nie rozlatywało (4 – 5 łyżek wystarczy). Następnie zagnieć ciasto i podziel je na 3 części. Z każdej części uformuj dłońmi wałek grubości ok. 1 – 1,5 cm, delikatnie spłaszcz górę i odcinaj nożem po skosie małe romby. Gotuj w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia na wierzch klusek 1 – 2 min. Wykładaj na talerz łyżką cedzakową, na środek wrzuć kawałek masełka, posyp cukrem i cynamonem, u nas dodatkowo jeszcze Radek, czyli najmłodszy w rodzinie lubi dodatek kwaśnej, gęstej śmietany. Smacznego!!!