Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski ruskie – Pomysł na tani piątkowy obiad.

Kluski ruskie – Pomysł na tani piątkowy obiad.

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 653

Dodano:

Odsłon: 4409

Moja rodzina uwielbia takie obiady. Kluski ruskie – to pomysł na szybki i tani obiad w kilka chwil. U nas najczęściej goszczą, gdy mąż obiera ziemniaki do obiadu, wtedy od razu wiadomo, że będą bułki z ziemniakami, albo takie właśnie kluski ruskie. Takie kluchy możesz podać zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Nie jest to danie wykwintne, ale robi robotę. Jeśli tak samo jak ja nie lubisz marnować jedzenia, to będzie to dla Ciebie idealny sposób na wykorzystanie pozostałych ziemniaków od obiadu!!!

Składniki

  • ½ kg ugotowanych ziemniaków od obiadu
  • 250 g twarogu półtłustego
  • sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej - do 5 łyżek
  • Dodatkowo
  • masło, śmietana, cukier, cynamon - w wersji na słodko
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kluski ruskie – Pomysł na tani piątkowy obiad.

Przygotowanie

  1. U mnie takie kluski goszczą często, gdy zostaje ziemniaków od obiadu, wtedy ich nie wyrzucam. Ugotowane ziemniaki przechowuje w lodówce i wykorzystuje na drugi dzień do przygotowania kolejnego obiadu.
    Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie wrzuć do miski, dodaj twaróg i całość przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Możesz również ubić ziemniaki tak jak ja, specjalnym ubijakiem do ziemniaków.
    Ziemniaki i twaróg przypraw do smaku solą i pieprzem.
    Wbij jajko i wsyp mąkę ziemniaczaną. Mąki wsyp tyle, żeby ciasto się nie rozlatywało (4 – 5 łyżek wystarczy).
    Następnie zagnieć ciasto i podziel je na 3 części.
    Z każdej części uformuj dłońmi wałek grubości ok. 1 – 1,5 cm, delikatnie spłaszcz górę i odcinaj nożem po skosie małe romby.
    Gotuj w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia na wierzch klusek 1 – 2 min.
    Wykładaj na talerz łyżką cedzakową, na środek wrzuć kawałek masełka, posyp cukrem i cynamonem, u nas dodatkowo jeszcze Radek, czyli najmłodszy w rodzinie lubi dodatek kwaśnej, gęstej śmietany.
    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 stycznia No i po co mięcho i takie tam, jak można inaczej i smacznie zjeść ;) U mnie podobne robimy, ale to tak Twoje składniki pomnożone 3-4 razy :D
Wtedy wszyscy są zadowoleni, pycha :)
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń