Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski śląskie

Kluski śląskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4914

Dodano:

Odsłon: 34888

Kluski śląskie po śląsku nazywane gumiklyjzy, są to kluski ze specyficznym wgłębieniem które poza właściwościami dekoracyjnymi pełnią rolę swoistego pojemnika w którym zatrzymuje się sos.

Składniki

  • ziemniaki
  • mąka ziemniaczana
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ugotowane ziemniaki, jeszcze nieco ciepłe przeciskam przez praskę. Przeciśnięte ziemniaki lekko ugniatam, dzielę na 4 równe części i po wyjęciu jednej z części uzupełniam to miejsce mąką ziemniaczaną. Wyrabiam aż masa będzie jednolita i nie będzie się kleić do rąk. Aby uzyskać kluski mniej więcej jednakowej wielkości wykładam ciasto na stolnicę i formuję wałki które dzielę na jednakowe kawałki. Każdy z kawałków w dłoniach formuję na kuleczkę po czym małym palcem dłoni tworzę wgłębienie. Gotowe kluski wrzucam do gotującej się osolonej wody. Gotuję jeszcze chwilę po tym jak wypłyną na górę.


    Drobne wskazówki na temat przygotowania klusek śląskich znajdziesz na moim blogu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 03 marca 2017 A co z tymi, odłożonymi na bok, pozostałymi ziemniakami? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

srk76 07 listopada 2015 Już dawno nie widziałem na portalach przepisu bez jajek i innych udziwnień więc tym bardziej szacun ;)

47 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń