Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski śląskie po śląsku nazywane gumiklyjzy, są to kluski ze specyficznym wgłębieniem które poza właściwościami dekoracyjnymi pełnią rolę swoistego pojemnika w którym zatrzymuje się sos.
"Całodzienne śniadanie" to tłumaczenie nazwy angielskiego dania zwanego "All...
Odsłon: 73
Bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto, idealne na różne okazje.
Odsłon: 180
Bigos świąteczny przygotowuję zawsze wcześniej , aby leżakował i dobrze przeg...
Odsłon: 458
"Całodzienne śniadanie" to tłumaczenie nazwy angielskiego dania zwanego "All...
Odsłon: 73
Bardzo smaczne, proste i szybkie ciasto, idealne na różne okazje.
Odsłon: 180
Bigos świąteczny przygotowuję zawsze wcześniej , aby leżakował i dobrze przeg...
Odsłon: 458
Składniki
Ugotowane ziemniaki, jeszcze nieco ciepłe przeciskam przez praskę. Przeciśnięte ziemniaki lekko ugniatam, dzielę na 4 równe części i po wyjęciu jednej z części uzupełniam to miejsce mąką ziemniaczaną. Wyrabiam aż masa będzie jednolita i nie będzie się kleić do rąk. Aby uzyskać kluski mniej więcej jednakowej wielkości wykładam ciasto na stolnicę i formuję wałki które dzielę na jednakowe kawałki. Każdy z kawałków w dłoniach formuję na kuleczkę po czym małym palcem dłoni tworzę wgłębienie. Gotowe kluski wrzucam do gotującej się osolonej wody. Gotuję jeszcze chwilę po tym jak wypłyną na górę. Drobne wskazówki na temat przygotowania klusek śląskich znajdziesz na moim blogu.