Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zwykłe kluski śląskie wcale nie muszą być zwykłe.
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 85
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 43
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 47
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2787
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 111
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 85
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 43
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 47
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2787
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 111
Składniki
Ziemniaki obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka z osoloną wodą. Wstawiamy garnek na średni ogień i gotujemy ziemniaki do miękkości. Miękkie ziemniaki odcedzamy i robimy z nich puree za pomocą tłuczka do ziemniaków lub praski. Odstawiamy je do ostygnięcia.
Z burakami postępujemy tak samo jak z ziemniakami w punkcie 1.
Do dużej miski wrzucamy puree z ziemniaków, puree z buraków, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli oraz wbijamy jajko. Wszystkie składniki w misce mieszamy, tworząc z nich jednolitą masę.
Z ciasta formujemy kulki trochę większe niż orzech włoski. Każdą kulkę lekko spłaszczamy i robimy palcem dziurkę po środku każdej kluski.
W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Gdy zacznie ona wrzeć, wrzucamy do niej kluski. Gotujemy ok. 2-3 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię wody.