Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zwykłe kluski śląskie wcale nie muszą być zwykłe.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 22
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21657
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 22
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 19
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21657
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Składniki
Ziemniaki obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka z osoloną wodą. Wstawiamy garnek na średni ogień i gotujemy ziemniaki do miękkości. Miękkie ziemniaki odcedzamy i robimy z nich puree za pomocą tłuczka do ziemniaków lub praski. Odstawiamy je do ostygnięcia.
Z burakami postępujemy tak samo jak z ziemniakami w punkcie 1.
Do dużej miski wrzucamy puree z ziemniaków, puree z buraków, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli oraz wbijamy jajko. Wszystkie składniki w misce mieszamy, tworząc z nich jednolitą masę.
Z ciasta formujemy kulki trochę większe niż orzech włoski. Każdą kulkę lekko spłaszczamy i robimy palcem dziurkę po środku każdej kluski.
W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Gdy zacznie ona wrzeć, wrzucamy do niej kluski. Gotujemy ok. 2-3 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię wody.