Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski śląskie

Kluski śląskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 4588

Dodano:

Odsłon: 7535

Zwykłe kluski śląskie wcale nie muszą być zwykłe.

Składniki

  • Ziemniaki 50 dag
  • Buraki 4 szt. (średnie)
  • Jajko 1 szt.
  • Mąka ziemniaczana 1 szklanka
  • Mąka pszenna 1/4 szklanki
  • Sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka z osoloną wodą. Wstawiamy garnek na średni ogień i gotujemy ziemniaki do miękkości. Miękkie ziemniaki odcedzamy i robimy z nich puree za pomocą tłuczka do ziemniaków lub praski. Odstawiamy je do ostygnięcia.

  2. Z burakami postępujemy tak samo jak z ziemniakami w punkcie 1.

  3. Do dużej miski wrzucamy puree z ziemniaków, puree z buraków, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli oraz wbijamy jajko. Wszystkie składniki w misce mieszamy, tworząc z nich jednolitą masę.

  4. Z ciasta formujemy kulki trochę większe niż orzech włoski. Każdą kulkę lekko spłaszczamy i robimy palcem dziurkę po środku każdej kluski.

  5. W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. Gdy zacznie ona wrzeć, wrzucamy do niej kluski. Gotujemy ok. 2-3 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię wody.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń