Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chyba nie ma osoby która by nie jadła klusek śląskich. Są to najprostsze z wszystkich klusek jakie mi się do tej pory zdarzyło zrobić. Jędrne, delikatne z dziurką na środku na pyszny sosik.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 812
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 147
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 812
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 147
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Przestudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Przepuszczone ziemniaki ugniatamy w misce. Ziemniaki dzielimy na krzyż na cztery części i wyjmujemy jedną część ziemniaków. W puste miejsce po ziemniakach wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
Wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy niewielkie kulki w których robimy palcem na środku dziurkę. Odkładamy na blat podsypany mąką. Gotowe kluski wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy około minuty po wynurzeniu się ich na powierzchnię. Ugotowane kluski odcedzamy, przelewamy zimną wodą i podajemy jeszcze gorące najlepiej z sosikiem.