Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chyba nie ma osoby która by nie jadła klusek śląskich. Są to najprostsze z wszystkich klusek jakie mi się do tej pory zdarzyło zrobić. Jędrne, delikatne z dziurką na środku na pyszny sosik.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5532
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29880
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 250
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19587
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1121
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5532
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29880
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 250
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19587
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1121
Składniki
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Przestudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Przepuszczone ziemniaki ugniatamy w misce. Ziemniaki dzielimy na krzyż na cztery części i wyjmujemy jedną część ziemniaków. W puste miejsce po ziemniakach wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
Wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy niewielkie kulki w których robimy palcem na środku dziurkę. Odkładamy na blat podsypany mąką. Gotowe kluski wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy około minuty po wynurzeniu się ich na powierzchnię. Ugotowane kluski odcedzamy, przelewamy zimną wodą i podajemy jeszcze gorące najlepiej z sosikiem.