Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 539 Ocena: 18954
Dodano: 20.02.2018
Odsłon: 2984
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Przestudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Przepuszczone ziemniaki ugniatamy w misce. Ziemniaki dzielimy na krzyż na cztery części i wyjmujemy jedną część ziemniaków. W puste miejsce po ziemniakach wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
Wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy niewielkie kulki w których robimy palcem na środku dziurkę. Odkładamy na blat podsypany mąką. Gotowe kluski wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy około minuty po wynurzeniu się ich na powierzchnię. Ugotowane kluski odcedzamy, przelewamy zimną wodą i podajemy jeszcze gorące najlepiej z sosikiem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)