Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chyba nie ma osoby która by nie jadła klusek śląskich. Są to najprostsze z wszystkich klusek jakie mi się do tej pory zdarzyło zrobić. Jędrne, delikatne z dziurką na środku na pyszny sosik.
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 218
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 359
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 218
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 359
Składniki
Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. Przestudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Przepuszczone ziemniaki ugniatamy w misce. Ziemniaki dzielimy na krzyż na cztery części i wyjmujemy jedną część ziemniaków. W puste miejsce po ziemniakach wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
Wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy niewielkie kulki w których robimy palcem na środku dziurkę. Odkładamy na blat podsypany mąką. Gotowe kluski wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy około minuty po wynurzeniu się ich na powierzchnię. Ugotowane kluski odcedzamy, przelewamy zimną wodą i podajemy jeszcze gorące najlepiej z sosikiem.