Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje kluski są bez jajka. W sumie można dodać jajko ale są dwie szkoły robienia tych klusek.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10916
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3533
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2620
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10916
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3533
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2620
Składniki
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić. Przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Ziemniaki równo rozłożyć w misce, podzielić na 4 części i jedną przełożyć na górę ziemniaków.
We wgłębienie po 1/4 ziemniaków wsypać mąkę ziemniaczaną i wyrobić ciasto. Z ciasta formować kulki ( ja posłużyłam się łyżką do lodów, dzięki czemu miałam równej wielkości ) i w środku palcem zrobić wgłębienie ale nie na wylot. Kluski gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z ulubionymi dodatkami ( ja podałam z sosem pieczarkowo - dyniowym ).