Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje kluski są bez jajka. W sumie można dodać jajko ale są dwie szkoły robienia tych klusek.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 242
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21734
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 242
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21734
Składniki
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić. Przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Ziemniaki równo rozłożyć w misce, podzielić na 4 części i jedną przełożyć na górę ziemniaków.
We wgłębienie po 1/4 ziemniaków wsypać mąkę ziemniaczaną i wyrobić ciasto. Z ciasta formować kulki ( ja posłużyłam się łyżką do lodów, dzięki czemu miałam równej wielkości ) i w środku palcem zrobić wgłębienie ale nie na wylot. Kluski gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z ulubionymi dodatkami ( ja podałam z sosem pieczarkowo - dyniowym ).