Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski śląskie

Kluski śląskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 159 Ocena: 1556

Dodano:

Odsłon: 7921

Pyszne slaskie kluski.U mnie bez dziurki,bo zawsze robie bardzo gesty sos i ta dziurka jest mi nie potrzebna.Zapraszam na mój YouTube kanal,na jeszcze wiecej przepisów!

Składniki

  • Na ok.21 klusek
  • 1kg obranych i ugotowanych z lyzeczka soli kartofli
  • ok.200g maki ziemniaczanej
  • 1 jajko
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kluski śląskie

Przygotowanie

  1. Ugotowane kartofle przeciskamy przez praske.Kartofle musza byc cieple.W misce je wyrównac,podzielic na 4 czesci czyli zaznaczyc krzyzyk i jedna czesc tych kartofli wyciagamy na bok i to miejsce uzupelniamy maka ziemniaczana.Dodajemy 1 jajko i bardzo dobrze wszystko zagniatamy na jednolita mase.

  2. Nastepnie formujemy kluski ,wielkosc wiekszego jajka,i ukladamy je na desce lekko posypanej maka ziemniaczana.Wgarnku zagotowac wode z lyzeczka soli.Jak woda sie gotuje wrzucamy kluski,pojedynczo nie wszystkie na raz.Kluski powinny nam na wierzch wyplynac i gotujemy na malym ogniu ok.10 min.Mozemy sprawdzic,rzecinajac na pól jedna kluske czy sa juz w srodku gotowe.
    Na moim kanale jest tez przepis na slasko modro kapusta,zapraszam!!!!SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń