Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty sposób na przygotowanie idealnych klusek śląskich.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 812
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 147
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5352
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 812
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 147
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
Ugotowane przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Powierzchnię ziemniaków wyrównujemy i dzielimy na cztery części, jedną część wyciągamy i w to miejsce dajemy mąkę ziemniaczaną jedno jako odrobinę soli. Wszystko dokładnie wyrabiamy gdy ciasto jest zbyt suche i nie chce się kleić dodajemy 1-2 łyżki wody, natomiast gdy ciasto jest zbyt mokre, dodajemy nie wielką ilość mąki ziemniaczanej. Z gotowej masy formujemy kluski wielkości ok 2-2,5 cm. Gotujemy w lekko osolonej wodzie od momentu wypłynięcia ok 2-3 minut.