Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty sposób na przygotowanie idealnych klusek śląskich.
Zapiekanka obłędna w smaku!
Odsłon: 362
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 455
Zapiekanka obłędna w smaku!
Odsłon: 362
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 455
Składniki
Ugotowane przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Powierzchnię ziemniaków wyrównujemy i dzielimy na cztery części, jedną część wyciągamy i w to miejsce dajemy mąkę ziemniaczaną jedno jako odrobinę soli. Wszystko dokładnie wyrabiamy gdy ciasto jest zbyt suche i nie chce się kleić dodajemy 1-2 łyżki wody, natomiast gdy ciasto jest zbyt mokre, dodajemy nie wielką ilość mąki ziemniaczanej. Z gotowej masy formujemy kluski wielkości ok 2-2,5 cm. Gotujemy w lekko osolonej wodzie od momentu wypłynięcia ok 2-3 minut.