Pyszne domowe kluski śląskie zapraszam po przepis .
Kluski śląskie
Składniki
- Ugotowane ziemniaki 2 kg
- Mąka ziemniaczana 0,5 kg
- cebula 2 średnie
- olej do smażenia
- sól do smaku
Składniki
- Ugotowane ziemniaki 2 kg
- Mąka ziemniaczana 0,5 kg
- cebula 2 średnie
- olej do smażenia
- sól do smaku

Etapy przygotowania
Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie scedzamy i odstawiamy by ostygły ,można użyć ziemniaki z poprzedniego dnia jak nam zostały .
Ziemniaki przeciskam przez praskę daje do miski i dobrze ubijam ,następnie dziele je na 4 równe części jedna cześć wyjmuje i kładę obok a w miejsce tej części wsypuje mąkę ziemniaczana by całkowicie wypleniła miejsce po wyjętych ziemniakach dodaje pozostałe ziemniaki i jajko i zagniatam ciasto w rzazie potrzeby podsypuje mąka pszenną .

Z ciasta kulam niewielkie kulki kulki i w środku palcem robię dziurki do polowy kulki układam na posypanej mąką stolnicy i tak do całkowitego wykorzystania ciasta .

Cebule obieram kroje w drobna kostkę i przysmażam na patelni z olejem na złocisto .
Do garnka daje zimna wodę z łyżeczka soli i nastawiam by sie zagotowała następnie wrzucam partiami kluski od czasu do czasu mieszam gotuje do momentu gdy wszystkie będą pływały po wierzchu wody .Ugotowane kluski wyjmuje łyżką cedzakowa na talerz tak by sie nie stykały i nie poprzyklejały do siebie .i tak do wykorzystania całości .klusek

Biorę sobie dowolna ilość polewam tłuszczykiem z cebulka i podaje gorące smacznego

Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 108
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 152

Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Szpinak
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Oregano
- Jajka
- Dla zdrowia
- Keto
Odsłon: 86
Ostatnio komentowane przepisy

Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 108
Smaczna, słodka przekąska, która z pewnością urozmaici i rozweseli nieco wiel...
Odsłon: 152

Omlet z warzywami i serkiem wiejskim
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Szpinak
- Papryka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Oregano
- Jajka
- Dla zdrowia
- Keto
Odsłon: 86



Składniki
- Ugotowane ziemniaki 2 kg
- Mąka ziemniaczana 0,5 kg
- cebula 2 średnie
- olej do smażenia
- sól do smaku
Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie scedzamy i odstawiamy by ostygły ,można użyć ziemniaki z poprzedniego dnia jak nam zostały .
Ziemniaki przeciskam przez praskę daje do miski i dobrze ubijam ,następnie dziele je na 4 równe części jedna cześć wyjmuje i kładę obok a w miejsce tej części wsypuje mąkę ziemniaczana by całkowicie wypleniła miejsce po wyjętych ziemniakach dodaje pozostałe ziemniaki i jajko i zagniatam ciasto w rzazie potrzeby podsypuje mąka pszenną .
Z ciasta kulam niewielkie kulki kulki i w środku palcem robię dziurki do polowy kulki układam na posypanej mąką stolnicy i tak do całkowitego wykorzystania ciasta .
Cebule obieram kroje w drobna kostkę i przysmażam na patelni z olejem na złocisto .
Do garnka daje zimna wodę z łyżeczka soli i nastawiam by sie zagotowała następnie wrzucam partiami kluski od czasu do czasu mieszam gotuje do momentu gdy wszystkie będą pływały po wierzchu wody .Ugotowane kluski wyjmuje łyżką cedzakowa na talerz tak by sie nie stykały i nie poprzyklejały do siebie .i tak do wykorzystania całości .klusek
Biorę sobie dowolna ilość polewam tłuszczykiem z cebulka i podaje gorące smacznego