Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne domowe kluski śląskie zapraszam po przepis .
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 324
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2556
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 324
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2556
Składniki
Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie scedzamy i odstawiamy by ostygły ,można użyć ziemniaki z poprzedniego dnia jak nam zostały .
Ziemniaki przeciskam przez praskę daje do miski i dobrze ubijam ,następnie dziele je na 4 równe części jedna cześć wyjmuje i kładę obok a w miejsce tej części wsypuje mąkę ziemniaczana by całkowicie wypleniła miejsce po wyjętych ziemniakach dodaje pozostałe ziemniaki i jajko i zagniatam ciasto w rzazie potrzeby podsypuje mąka pszenną .
Z ciasta kulam niewielkie kulki kulki i w środku palcem robię dziurki do polowy kulki układam na posypanej mąką stolnicy i tak do całkowitego wykorzystania ciasta .
Cebule obieram kroje w drobna kostkę i przysmażam na patelni z olejem na złocisto .
Do garnka daje zimna wodę z łyżeczka soli i nastawiam by sie zagotowała następnie wrzucam partiami kluski od czasu do czasu mieszam gotuje do momentu gdy wszystkie będą pływały po wierzchu wody .Ugotowane kluski wyjmuje łyżką cedzakowa na talerz tak by sie nie stykały i nie poprzyklejały do siebie .i tak do wykorzystania całości .klusek
Biorę sobie dowolna ilość polewam tłuszczykiem z cebulka i podaje gorące smacznego