Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski przygotowane według przepisu Smaker. Oto link do przwepisu - https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-kluski-slaskie-bez-jajka,2028425,smaker.html Kluski z tego przepisu są puszyste, pulchne i miękkie. Proste i szybkie w przygotowaniu tylko że zamiast 1 łyżki wody dodałam 3 łyżki. Przepis polecam
garnek, praska , miska, łyżka, nóż,
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 210
Prosta, lekka i szybka w wykonaniu sałatka, która idealnie odnajdzie się jako...
Odsłon: 59
Szukasz przepisu na rozpływające się w ustach mięso, które zachwyci każdego d...
Odsłon: 3490
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 210
Prosta, lekka i szybka w wykonaniu sałatka, która idealnie odnajdzie się jako...
Odsłon: 59
Szukasz przepisu na rozpływające się w ustach mięso, które zachwyci każdego d...
Odsłon: 3490
Składniki
Ziemniaki obrać i pokroić w jednakowe kawałki, dzięki czemu ugotują się szybciej. Włożyć do garnka z osoloną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować do miękkości. Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. ( do przygotowania klusek można wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego). Wystudzone ziemniaki przecisnąć do miski przez praskę do uzyskania gładkiej , jednolitej konsystencji. Uderzyć kilka razy dłonią by zmniejszyć ich objętość, następnie podzielić na 4 części i usunąć tymczasowo jedną z nich, a w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Mąka powinna całkowicie wypełnić puste miejsce po wyjęciu części ziemniaków i sięgać do powierzchni ziemniaków które pozostały w misce. Dodać wyjęte wcześniej ziemniaki, dodać sól oraz wodę , całość wymieszać do połączenia składników i uzyskania gładkiej , jednolitej masy. Ręce zmoczyć zimną wodą , odrywać kawałki ciasta i formować lekko spłaszczone kulki. Kciukiem w środku zrobić wgłębienie. Kluski układać na podsypanym mąką blacie kuchennym. W garnku zagotować wodę z solą , dodając mąkę ziemniaczaną ( 2 łyżki ). Kluski wrzucać na gotującą się wodę partiami i od czasu do czasu zamieszać. Gotować 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Podawać jako samodzielne danie obiadowe lub jako dodatek do różnego rodzaju mięs. Smacznego
Wyrabianie masy.
Kluski gotowe do gotowania.