Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj podaję przepis na kluski śląskie z dodatkiem wody. Zamiast jajka dodajemy wodę, kluski są równie dobre i pulchne jak te z jajkiem. Kiedyś pomagałam na jakiejś imprezie i podpatrzyłam kucharkę która mi wytłumaczyła o co chodzi z wodą, najlepiej jeszcze woda dodana z gotowania ziemniaków. Kluski to tradycja również podczas świąt nie może ich zabraknąć .
miska, garnek, praska do ziemniaków, łyżka,
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14066
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1620
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16012
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6443
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14066
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1620
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16012
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6443
Składniki
Ziemniaki obrać, ugotować i odcedzić ( wodę z ziemniaków odłożyć na boku). a ziemniaki przecisnąć przez praską lub zmielić w maszynce. Lekko wystudzić i odparować. Wyrównać powierzchnię. Ciasto podzielić na 4 części, 1/4 część ziemniaków, wyjąć i odłożyć na pozostałe ziemniaki. W wolne miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną tyle ile wyjęliśmy ziemniaków. Całość posolić i wymieszać. Do masy dodać wodę ( może być z gotowania ziemniaków jest lepsza bo już ze skrobią) i ponownie wymieszać do połączenia składników. Ciasto ma być gładkie , jednolite i nie kleić się do rąk. Odrywać po kawałku ciasta i formować w dłoniach kulkę w wielkości włoskiego orzecha, lekko spłaszczając. Rada; Jeżeli chcemy możemy zrobić końcem palca dziurkę ale nie koniecznie.
Ziemniaki dzielimy na 4 części.
W wolne miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną tyle ile wyjęliśmy ziemniaków.
Odrywać po kawałku ciasta i formować w dłoniach kulkę w wielkości włoskiego orzecha, lekko spłaszczając.