Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj podaję przepis na kluski śląskie z dodatkiem wody. Zamiast jajka dodajemy wodę, kluski są równie dobre i pulchne jak te z jajkiem. Kiedyś pomagałam na jakiejś imprezie i podpatrzyłam kucharkę która mi wytłumaczyła o co chodzi z wodą, najlepiej jeszcze woda dodana z gotowania ziemniaków. Kluski to tradycja również podczas świąt nie może ich zabraknąć .
miska, garnek, praska do ziemniaków, łyżka,
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16857
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 100
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 322
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 845
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23932
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16857
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 100
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 322
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 845
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23932
Składniki
Ziemniaki obrać, ugotować i odcedzić ( wodę z ziemniaków odłożyć na boku). a ziemniaki przecisnąć przez praską lub zmielić w maszynce. Lekko wystudzić i odparować. Wyrównać powierzchnię. Ciasto podzielić na 4 części, 1/4 część ziemniaków, wyjąć i odłożyć na pozostałe ziemniaki. W wolne miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną tyle ile wyjęliśmy ziemniaków. Całość posolić i wymieszać. Do masy dodać wodę ( może być z gotowania ziemniaków jest lepsza bo już ze skrobią) i ponownie wymieszać do połączenia składników. Ciasto ma być gładkie , jednolite i nie kleić się do rąk. Odrywać po kawałku ciasta i formować w dłoniach kulkę w wielkości włoskiego orzecha, lekko spłaszczając. Rada; Jeżeli chcemy możemy zrobić końcem palca dziurkę ale nie koniecznie.
Ziemniaki dzielimy na 4 części.
W wolne miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną tyle ile wyjęliśmy ziemniaków.
Odrywać po kawałku ciasta i formować w dłoniach kulkę w wielkości włoskiego orzecha, lekko spłaszczając.