Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i szybkie przepis na kluski śląskie. Polecam
miska, praska, łyżka, garnek, nóż,
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 32
U mnie sezon na rabarbar trwa dalej, polecam pyszne i puszyste ciasto z rabar...
Odsłon: 4196
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 581
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 677
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 32
U mnie sezon na rabarbar trwa dalej, polecam pyszne i puszyste ciasto z rabar...
Odsłon: 4196
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 581
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 677
Składniki
Ziemniaki obrać, ugotować i odcedzić. Przecisnąć przez praską lub zmielić w maszynce. Lekko wystudzić i odparować, wyrównać powierzchnię. Ciasto podzielić na cztery części, jedną część ziemniaków wyjąć na pozostałe ziemniaki, a puste miejsce zapełnić mąką ziemniaczaną i wymieszać. Do całości dodać soli do smaku oraz jajko i ponownie wymieszać. Ciasto powinno być jednolite i nie kleić się do rąk ( gdyby ciasto się kleiło do rąk , ręce oprószyć mąką ziemniaczaną lub zamoczyć lekko w wodzie). Wyjmować porcje ciasta i formować kluski lekko je spłaszczając. Zagotować wodę z solą. Na gotującą się wodę wrzucać porcjami kluski i gotować od wypłynięcia nad powierzchnię wody około 5 -7 minut delikatnie zamieszać. Wyjmować łyżką cedzakową.
Kluski podczas gotowania.