Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i szybkie przepis na kluski śląskie. Polecam
miska, praska, łyżka, garnek, nóż,
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10704
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9148
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Składniki
Ziemniaki obrać, ugotować i odcedzić. Przecisnąć przez praską lub zmielić w maszynce. Lekko wystudzić i odparować, wyrównać powierzchnię. Ciasto podzielić na cztery części, jedną część ziemniaków wyjąć na pozostałe ziemniaki, a puste miejsce zapełnić mąką ziemniaczaną i wymieszać. Do całości dodać soli do smaku oraz jajko i ponownie wymieszać. Ciasto powinno być jednolite i nie kleić się do rąk ( gdyby ciasto się kleiło do rąk , ręce oprószyć mąką ziemniaczaną lub zamoczyć lekko w wodzie). Wyjmować porcje ciasta i formować kluski lekko je spłaszczając. Zagotować wodę z solą. Na gotującą się wodę wrzucać porcjami kluski i gotować od wypłynięcia nad powierzchnię wody około 5 -7 minut delikatnie zamieszać. Wyjmować łyżką cedzakową.
Kluski podczas gotowania.