Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i szybkie przepis na kluski śląskie. Polecam
miska, praska, łyżka, garnek, nóż,
Wątróbka kurza jest najdelikatniejsza i najbardziej soczysta. Jej przygotowan...
Odsłon: 34
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 296
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 2616
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1656
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14437
Wątróbka kurza jest najdelikatniejsza i najbardziej soczysta. Jej przygotowan...
Odsłon: 34
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 296
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w przyprawie gyros, pieczonych w...
Odsłon: 2616
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 1656
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 14437
Składniki
Ziemniaki obrać, ugotować i odcedzić. Przecisnąć przez praską lub zmielić w maszynce. Lekko wystudzić i odparować, wyrównać powierzchnię. Ciasto podzielić na cztery części, jedną część ziemniaków wyjąć na pozostałe ziemniaki, a puste miejsce zapełnić mąką ziemniaczaną i wymieszać. Do całości dodać soli do smaku oraz jajko i ponownie wymieszać. Ciasto powinno być jednolite i nie kleić się do rąk ( gdyby ciasto się kleiło do rąk , ręce oprószyć mąką ziemniaczaną lub zamoczyć lekko w wodzie). Wyjmować porcje ciasta i formować kluski lekko je spłaszczając. Zagotować wodę z solą. Na gotującą się wodę wrzucać porcjami kluski i gotować od wypłynięcia nad powierzchnię wody około 5 -7 minut delikatnie zamieszać. Wyjmować łyżką cedzakową.
Kluski podczas gotowania.