Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 28-08-2024
Dzisiaj podaję prosty przepis na kluski śląskie. Zamiast jajka dodajemy wodę, kluski są bardzo dobre i pulchne jak te z jajkiem. Kiedyś pomagałam na jakiejś imprezie i podpatrzyłam kucharkę jak robi kluski śląskie i wypróbowałam w domu. Polecam
garnek, miska, praska, szklanka, łyżka,
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1554
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 54
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1413
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 298
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1554
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 54
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1413
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 298
Składniki
Ziemniaki obrać, ugotować i odcedzić. Przecisnąć przez praską lub zmielić w maszynce. Lekko wystudzić i odparować, wyrównać powierzchnię. Ciasto podzielić na 4 części, 1/4 część ziemniaków, wyjąć i odłożyć na pozostałe ziemniaki, w wolne miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną tyle ile wyjęliśmy ziemniaków. Całość posolić i wymieszać. Dodawać po części wodę i ponownie mieszać do połączenia składników, tak by ciasto było gładkie , jednolite i nie kleiło się do rąk. Odrywać porcje ciasta i formować w dłoniach kulkę wielkość dowolna w zależności jakie duże chcemy kluchy, lekko spłaszczając. (Jeżeli chcemy możemy zrobić końcem palca dziurkę ale nie koniecznie). Gotowe kluski odkładać na boku. Zagotować wodę z dodatkiem soli. Na gotującą wodę wkładać porcję klusek i gotować od momentu wypłynięcia na powierzchnię około 5 - 7 minut na małym ogniu delikatnie zamieszać. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz. Podawać z sosem , mięsem oraz ulubioną kapustą czy surówką. Smacznego Rada; (Pamiętajmy - kluski nie mogą się mocno gotować bo się rozgotują, rozpadną).
Danie gotowe do podania.