Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 28-08-2024
Dzisiaj podaję prosty przepis na kluski śląskie. Zamiast jajka dodajemy wodę, kluski są bardzo dobre i pulchne jak te z jajkiem. Kiedyś pomagałam na jakiejś imprezie i podpatrzyłam kucharkę jak robi kluski śląskie i wypróbowałam w domu. Polecam
garnek, miska, praska, szklanka, łyżka,
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 58
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5071
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13656
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5900
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7716
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 58
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5071
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13656
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5900
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7716
Składniki
Ziemniaki obrać, ugotować i odcedzić. Przecisnąć przez praską lub zmielić w maszynce. Lekko wystudzić i odparować, wyrównać powierzchnię. Ciasto podzielić na 4 części, 1/4 część ziemniaków, wyjąć i odłożyć na pozostałe ziemniaki, w wolne miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną tyle ile wyjęliśmy ziemniaków. Całość posolić i wymieszać. Dodawać po części wodę i ponownie mieszać do połączenia składników, tak by ciasto było gładkie , jednolite i nie kleiło się do rąk. Odrywać porcje ciasta i formować w dłoniach kulkę wielkość dowolna w zależności jakie duże chcemy kluchy, lekko spłaszczając. (Jeżeli chcemy możemy zrobić końcem palca dziurkę ale nie koniecznie). Gotowe kluski odkładać na boku. Zagotować wodę z dodatkiem soli. Na gotującą wodę wkładać porcję klusek i gotować od momentu wypłynięcia na powierzchnię około 5 - 7 minut na małym ogniu delikatnie zamieszać. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz. Podawać z sosem , mięsem oraz ulubioną kapustą czy surówką. Smacznego Rada; (Pamiętajmy - kluski nie mogą się mocno gotować bo się rozgotują, rozpadną).
Danie gotowe do podania.