Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne kluski śląskie, do ich przygotowania użyłem ziemniaki z wczoraj, dzięki temu kluski można zrobić w kilka chwil. Polecam serdecznie :-) https://youtu.be/jNyFY2xh2OY
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8223
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1184
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9989
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4571
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 606
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8223
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1184
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9989
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4571
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 606
Składniki
Przepis jest bardzo prosty i czas wykonania bardzo krótki. Zanim zaczniemy robić ciast na kluski, nastawiamy garnek do gotowania z osoloną wodą. Ziemniaki przekładamy do większej miski i delikatnie uklepujemy, jeżeli są to puree to nie musimy już mielić czy przeciskać przez praskę, następnie na bok odkładamy 1/4 ziemniaków, a w puste miejsce wsypujemy skrobię ziemniaczaną, następnie wbijamy jajko, kurkumę, solimy do smaku i dokładnie wyrabiamy, kluski najlepiej się formuje jak ziemniaki są bardzo zimne, podsypywanie blatu mąką nie jest wtedy konieczne.
Ciasto dzielimy na porcję i delikatnie formujemy cienkie wałki, następnie kroimy co 3-4 cm i wyrabiamy kulki, następnie w środku kulki robimy palcem dziurkę, partiami wrzucamy do gotującej się wody, zmniejszamy płomień i gotujemy delikatnie mieszając co jakiś czas. Gdy kluski wypłyną gotujemy w dalszym ciągu 3-4 minuty i wyciągamy łyżką cedzakową na talerz. Gotowe !!! Kluski śląskie podajemy na słodko lub na słono, z okrasą, cebulą, boczkiem, kiełbasą, czy jako dodatek do obiadu z różnymi sosami :-) Smacznego !!!