Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski Śląskie tradycyjne! Pyszne,szybkie w zrobieniu goszcza co niedziele na moim stole! Moja rodzina sie nimi zajada! Po wiecej Śląskich inspiracji zapraszam na mój YouTube kanal Slodki Smak Pasji!
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24871
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6008
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 254
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 24871
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6008
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 254
Składniki
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Zostawiamy, by lekko przestygły. Ziemniaki powinny być jeszcze ciepłe,gdy wyrównujemy je w misce, dzielimy na 4 części. Jedną część ziemniaków kładziemy obok i to miejsce wypełniamy mąką ziemniaczaną. Dodajemy jajko (jajko można ominąć. Dodaje tylko wtedy gdy ziemniaki są bardzo suche.)
Wszystko dobrze wyrabiamy ręcznie na jednolitą masę. Następnie formujemy kluski, wielkość "większego jajka" robimy kulkę, lekko spłaszczyć i za pomocą np.palca robimy dziurkę na sos lub zostawiamy bez dziurki. Kluski Śląskie układam na drewnianej desce oprószonej mąką ziemniaczaną. W garnku zagotować wodę z łyżeczką soli, kluski wrzucamy do wrzątku pojedynczo, na małym ogniu gotujemy aż wypłyną na wierzch. Wtedy zostawiamy je jeszcze na ok. 10 minut dalej gotując na słabym ogniu.
Wyjmujemy z garnka i Smacznego!