Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest kilka sposobów i przepisów na kluski śląskie . Ja chciałam sie podzielić z wami moim przepisem, kluski mięciutkie, pulchne i pyszne. Polecam
garnek, praska, miska, łyżka cedzakowa,
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3837
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 633
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3834
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 402
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 760
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3837
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 633
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3834
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 402
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 760
Składniki
Ziemniaki obieramy , płuczemy i gotujemy , po ugotowaniu odlewamy wodę i ją zostawiamy. Następnie ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski i lekko przestudzamy , dodajemy soli do smaku. Ziemniaki równamy , ciasto dzielimy na 4 części, jedną część wyciągamy i kładziemy na pozostałych ziemniakach, a w puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wyrabiamy dolewając 1/2 szklanki odlanej wody z gotowanych ziemniaczków Dobrze wyrabiamy ciasto i formujemy kluski robiąc palcem dziurkę. Wrzucamy na gotującą osoloną wodę i gotujemy około 5 -7 minut. od momentu wypłynięcie na powierzchnię wody. Po ugotowaniu wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z sosem i mięsem lub kurczakiem itp. Smacznego
Masa na kluski gotowa.
Kluski gotowe do gotowania.
Kluski po ugotowaniu podane do drugiego dania.