Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest kilka sposobów i przepisów na kluski śląskie . Ja chciałam sie podzielić z wami moim przepisem, kluski mięciutkie, pulchne i pyszne. Polecam
garnek, praska, miska, łyżka cedzakowa,
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 56
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 114
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10342
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 112
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1006
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 56
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 114
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10342
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 112
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1006
Składniki
Ziemniaki obieramy , płuczemy i gotujemy , po ugotowaniu odlewamy wodę i ją zostawiamy. Następnie ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski i lekko przestudzamy , dodajemy soli do smaku. Ziemniaki równamy , ciasto dzielimy na 4 części, jedną część wyciągamy i kładziemy na pozostałych ziemniakach, a w puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wyrabiamy dolewając 1/2 szklanki odlanej wody z gotowanych ziemniaczków Dobrze wyrabiamy ciasto i formujemy kluski robiąc palcem dziurkę. Wrzucamy na gotującą osoloną wodę i gotujemy około 5 -7 minut. od momentu wypłynięcie na powierzchnię wody. Po ugotowaniu wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z sosem i mięsem lub kurczakiem itp. Smacznego
Masa na kluski gotowa.
Kluski gotowe do gotowania.
Kluski po ugotowaniu podane do drugiego dania.