Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest kilka sposobów i przepisów na kluski śląskie . Ja chciałam sie podzielić z wami moim przepisem, kluski mięciutkie, pulchne i pyszne. Polecam
garnek, praska, miska, łyżka cedzakowa,
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5360
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 410
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5360
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 410
Składniki
Ziemniaki obieramy , płuczemy i gotujemy , po ugotowaniu odlewamy wodę i ją zostawiamy. Następnie ziemniaki przeciskamy przez praskę do miski i lekko przestudzamy , dodajemy soli do smaku. Ziemniaki równamy , ciasto dzielimy na 4 części, jedną część wyciągamy i kładziemy na pozostałych ziemniakach, a w puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wyrabiamy dolewając 1/2 szklanki odlanej wody z gotowanych ziemniaczków Dobrze wyrabiamy ciasto i formujemy kluski robiąc palcem dziurkę. Wrzucamy na gotującą osoloną wodę i gotujemy około 5 -7 minut. od momentu wypłynięcie na powierzchnię wody. Po ugotowaniu wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z sosem i mięsem lub kurczakiem itp. Smacznego
Masa na kluski gotowa.
Kluski gotowe do gotowania.
Kluski po ugotowaniu podane do drugiego dania.