Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam pyszne kluski śląskie z dziurką. Dziurkę robię po to, aby część sosu zatrzymała się właśnie w tej dziurce.
garnek, praska,
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 148
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31333
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 422
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 148
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31333
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 422
Składniki
Ziemniaki obieramy, płuczemy, gotujemy. Po ugotowaniu odcedzamy, a następnie przeciskamy przez praskę. Przeciśnięte ziemniaki równamy, dzielimy na 4 części. Jedną część wyjmujemy i kładziemy na pozostałe. W puste miejsce dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy dodajemy jajka i solimy, dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Z gotowej masy formujemy okrągłe kluski lekko je spłaszczając, a w środku robimy palcem dziurkę. Tak przygotowane kluski wrzucamy do gotującej lekko osolonej wody i gotujemy od 5 - 7 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody.
Kluski podczas gotowania.