Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski z dziurką z gotowanych ziemniaków .
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 44
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3573
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 125
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 852
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 44
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3573
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 125
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 852
Składniki
Ziemniaki obierz i ugotuj w posolonej wodzie . Wystudź . Przeciśnij przez praskę lub przepuść przez maszynkę przez sito o grubych oczkach (ja tak robię ). Do miski włóż ziemniaki , ubij równo . Na ubitych ziemniakach zrób nożem przecięcia na krzyż . Jedną ćwiartkę wyjmij na pozostałe ziemniaki a w wolne miejsce wsyp mąki ziemniaczanej . Połącz ziemniaki z mąką . Przenieś na stolnicę . Zagniataj ciasto . Od ciasta odetnij kawałek , uformuj z niego rulon a następnie pokrój na kawałki z których będziesz formować kulkę . W kulce palcem zrób dziurkę . Kluseczki podsypuj tylko mąką ziemniaczaną
W dużym garnku zagotuj wodę z solą . Wrzucaj kluski na gotującą się wodę . Po wypłynięciu gotuj ok. 3 minuty . Wyjmij łyżką cedzakową na talerz . Kluski jemy z sosem mięsnym lub pokraszone masełkiem z bułką tartą .