Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na kluski śląskie , które przygotowuję nie dodając jajka. Wychodzą bardzo pulchne, mięciutkie i nie rozpadają się. Robię je z dziurką która zatrzymuje sosik. Są pyszne. Polecam
garnek, praska, miska,
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27415
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27415
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Składniki
Ziemniaki obieramy , płuczemy i gotujemy. Po ugotowaniu odlewamy wodę i zostawiamy ją na boku nie wylewamy. Następnie ziemniaczki przeciskamy przez praskę i lekko przestudzamy , dodajemy soli do smaku , ziemniaczki równamy i ciasto dzielimy na 4 części, jedną część wyciągamy i kładziemy na pozostałe ziemniaczki, a w puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Ciasto dokładnie wyrabiamy dolewając około 1/2 szklanki odlanej wody z gotowanych ziemniaczków . Dobrze wyrobione ciasto nie powinno się kleić do rąk. Ręką nabieramy porcje ciasta i formujemy kluski. Gotowe kluski wrzucamy na gotującą osoloną wodę i gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia nad wodę. Podajemy z sosem i mięsem oraz ulubiona surówką, czy kapustą. Smacznego Rada; Czas gotowania jest zależny od wielkości klusek , mniejsze będą szybciej ugotowane a większe trochę dłużej .
Pyszne kluski gotowe do podania.