Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam kluski śląskie w wersji z posiekanym koperkiem ( można drobno posiekać lub grubiej tak jak u mnie). Kluski proste w przygotowaniu, a po ugotowaniu bardzo smaczne. Polecam
miska, garnek, praska, szklanka,
Składniki
Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować. Po ugotowaniu odcedzić ( wodę odlaną zostawić), ziemniaki przecisnąć przez praskę do miski. Wyrównać , podzielić na 4 części, 1 część wyjąć położyć na pozostałe ziemniaki , a puste miejsce wypełnić mąką ziemniaczaną. Wymieszać do połączenia, dolewając odłożoną wodę z ziemniaków , dodać tyle wody aby masa na kluski była zwarta i dobrze się lepiło - formowało kluski. ( ja tak dolewam około pół szklanki o poj. 250 ml). Masę podzielić na dwie porcje, do jednej dodać posiekany koperek i ponownie wymieszać, dodając soli do smaku. Kluski wkładać porcjami na gotującą się wodę i gotować około 3 -5 minut. od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Podawać z sosem do drugiego dania. Z drugiej porcji przygotować kluski śląskie z dziurką. Smacznego
Przygotowana masa na kluski z koperkiem.
Kluski gotowe do podania.