Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski śląskie nadziewane farszem mięsnym, okraszone skwarkami z cebulką.
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 30
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 488
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1023
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 243
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 30
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 488
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 1023
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 243
Składniki
Farsz: Ugotowane, ostudzone mięso mielimy, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy usmażoną cebulę, mieszamy składniki.
Kluski: Ugotowane w osolonej wodzie, ostudzone ziemniaki mielimy. Zmielone ziemniaki umieszczamy w misce, równamy i dzielimy na cztery części. Czwartą część ziemniaków wykładamy na bok a w puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, tyle, żeby zapełnić miejsce po wyjęciu części ziemniaków. Wszystkie ziemniaki wraz z żółtkiem i mąką wyrabiamy. Z wyrobionego ciasta formujemy równe kulki, spłaszczamy każdą w dłoni i nakładamy po łyżeczce farszu, zlepiamy brzegi i formujemy kluski w formie kulek. Uformowane kluski wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Gotujemy do momentu wypłynięcia klusek na wierzch. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową, podajemy z okrasą z boczku i cebuli. Smacznego!!!