Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski śląskie z mięsem to sycące danie, które z powodzeniem sprawdzi się na codzienny obiad w rodzinnym gronie, jak i podczas uroczystego spotkania. Puszysta struktura miękkich klusków idealnie komponuje się z duszonym indykiem w gęstym, wyrazistym sosem. Chude mięso z indyka ma tendencję do wysuszenia, ale dzięki gotowaniu go w bulionie, dodatku musztardy, miodu i przypraw, staje się soczyste i pełne smaku. Całość dopełnia natka pietruszki, która dodaje daniu koloru i świeżości.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1204
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 149
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 466
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1204
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 149
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 466
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości. Następnie odsącz i rozgnieć tłuczkiem na gładkie puree lub przeciśnij przez praskę. Masę ziemniaczaną umieść w misce i uklep powierzchnię. Podziel masę na połowy, a potem ćwiartki. Wyjmij ¼ masy ziemniaczanej i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Następnie dodaj jajko, odłożone ziemniaki, sól, po czym wymieszaj i wyrób masę ręką, aby była jednorodna. Z masy uformuj kluski wielkości orzecha włoskiego (w ich środku możesz zrobić wgłębienie). Ugotuj kluski w dużej ilości osolonej wody, aby były miękkie. Gotuj je partiami i delikatnie mieszaj od czasu do czasu, aby się nie posklejały. Gotowe kluski wyławiaj łyżką cedzakową i odkładaj na półmisek.
Wykonaj sos. Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę, po czym lekko oprósz mąką. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę, a czosnek przepuść przez praskę. W garnku rozpuść tłuszcz, obsmaż indyka, aż mięso się zrumieni i przełóż je na talerz. Następnie przesmaż cebulkę z czosnkiem, aby całość zaczęła ładnie pachnieć i zmiękła. Ponownie wrzuć indyka do garnka, zalej bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodaj miód, musztardę, słodką paprykę i tymianek. Dopraw solą i czarnym pieprzem, pomieszaj i duś jeszcze ok. 15 minut, aż smaki ładnie się połączą. Jeśli chcesz bardziej zagęścić sos, nalej chochelkę sosu do szklanki, wymieszaj z mąką i przelej do sosu.
Kluski śląskie z mięsem podawaj od razu po przygotowaniu. Mięso z indyka możesz dodatkowo rozdrobnić widelcem przed podaniem. Posyp danie drobno posiekaną natką pietruszki i serwuj.