Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To pomysł na pyszne i proste do przygotowania danie, które każdemu zasmakuje. Kluski śląskie są łatwe do przygotowania, a przy tym bardzo smaczne. Mogą być podstawą wielu dań i dodatkiem do różnych sosów.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4043
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11137
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6383
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5421
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13371
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5131
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4043
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11137
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6383
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5421
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13371
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5131
Składniki
Ziemniaki ugotować, ostudzić, zmielić. Mąkę przesiać i połączyć z ziemniakami. Dodać jajko, sól i zagnieść ciasto. Z ciasta uformować małe kuleczki, a środku zrobić wgłębienie. Ręce można obsypywać mąką, by ciasto się nie kleiło. Kluski ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przełożyć na talerz. Bułkę zalać mlekiem i poczekać by napęczniała. W misce wymieszać mięso mielone, jajko, drobno posiekaną cebulkę oraz odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę, masę wyrobić, doprawić do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Następnie uformować z masy niewielkie pulpety. Pulpety obtaczać w bułce tartej i podsmażać na rozgrzanej oliwie z każdej strony. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebule, dodać marchewkę i groszek, Całość zalać bulionem. Doprawić solą i pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim oraz Vegetą i posiekanym koperkiem. Wymieszać i dusić pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną. Wówczas dodać śmietanę połączoną z mąką, wymieszać i zagotować. Gdy sos będzie gotowy, przełożyć do niego pulpety, razem gotować 10-15minut, i podać. Kluski śląskie podawać z pulpetami, polane sosem śmietanowym.