Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
czasem mamy ochotę na stare, wypróbowane dania a takim własnie są kluski śląskie
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99037
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 142
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5092
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13712
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5910
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99037
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 142
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5092
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13712
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5910
Składniki
kluski 1. ugotować ziemniaki, gorące przecisnąć przez praskę na stolnice lub do miski, 2. uformować z nich kwadrat lub koło, podzielić na 4 części, odsunąć 1 część a to puste miejsce wypełnić mąką ziemniaczaną, 3. wbić jajko, szybko, szybko zagnieść ciasto, 4. formować kluseczki, 5. zagotować wodę, posolić, na wrzątek wrzucać kluski, po wypłynięciu gotować 1-2 min, kluski wyrabiać z jeszcze ciepłych ziemniaków sos 1. pokroić cebula, zeszklić na maśle, 2. umyte i obrane pieczarki pokroić, wrzucić do cebuli, chwile smażyć razem, należy uważać żeby się nie przypiekły, 3. zalać 1 szkl. wody, zagotować, dodać sól i pieprz, 4. śmietanę rozrobić z mąką, wlać kilka łyżek gorącego płyny, wymieszać z pieczarkami, chwilę pogotować aż sos straci mączny smak, jeśli ktoś lubi sosy bardziej gęste, może wziąć więcej maki kluski polać sosem, u mnie z surówką z kapusty pekińskiej z ogórkiem, pomidorem i szczypiorkiem