Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski śląskie z sosem pieczarkowym to klasyka polskiej kuchni. Mogą stanowić samodzielne danie obiadowe lub dodatek do mięs, np. duszonej wołowiny.
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 41
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 108
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 41
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 108
Składniki
Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie. Odparuj z nich jak najwięcej wilgoci. Możesz też wykorzystać ziemniaki, które zostały ci z wczorajszego obiadu. Ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mięsa. Muszą mieć całkowicie gładką konsystencję. Ziemniaczane purée połącz z mąką ziemniaczaną i jajkiem. Dodaj około ½ łyżeczki soli. Zagnieć składniki na jednolite ciasto i uformuj z niego kulę.
Odrywaj od kuli kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego. Formuj z nich mniejsze kulki i w każdej rób niewielki dołek – palcem lub z np. z użyciem trzonka drewnianej łyżki. Tak uformowane kluski wrzucaj partiami (żeby się nie posklejały) do dość dużego garnka z gotującą się, lekko osoloną wodą. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, odczekaj 2-3 minuty i wyłów je z wody.
Pokrój drobno cebulę i zeszklij ją na maśle klarowanym. Dodaj na patelnię umyte, pokrojone na plasterki pieczarki. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Smaż przez kilka minut (aż pieczarki staną się miękkie), co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodaj śmietanę. Duś sos do klusek jeszcze przez 3-4 minuty. Podawaj kluski śląskie gorące, polane sosem pieczarkowym.