Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosenne i smaczne!
Z każdego jesiennego grzybobrania przynoszę przynajmniej kilkanaście pięknych...
Odsłon: 29
Lekki obiad z pieczoną rybą i warzywami.
Odsłon: 31
To pyszny i prosty sposób na zapiekankę, która jest świetnym pomysłem na kola...
Odsłon: 63
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 499
Z każdego jesiennego grzybobrania przynoszę przynajmniej kilkanaście pięknych...
Odsłon: 29
Lekki obiad z pieczoną rybą i warzywami.
Odsłon: 31
To pyszny i prosty sposób na zapiekankę, która jest świetnym pomysłem na kola...
Odsłon: 63
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 499
Składniki
Ziemniaki mielimy lub przepuszczamy przez praskę. Groszek gotujemy kilka minut w wodzie, po czym dobrze odsączamy i miksujemy na papkę. Dodajemy do ziemniaków, mieszamy. Odejmujemy ¼ ziemniaków, a w to miejsce dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz sól. Wszystko dokładnie razem wyrabiamy. Jeśli ciasto jest za wolne dodajemy odrobinę mąki pszennej. Gotowe ciasto dzielimy na kawałki wielkości piłeczki pingpongowej, kulkujemy, spłaszczamy, a na środku robimy dziurkę, np. trzonkiem od drewnianej łyżki. Gotujemy w osolonej wodzie 2 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy samodzielnie z omastą lub jako dodatek do drugiego dania.