Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiosenne i smaczne!
Czy kiedykolwiek marzyłeś o pysznym, sycącym obiedzie, który zachwyci całą ro...
Odsłon: 14424
Prażuchy ziemniaczane to danie, które wywodzi się z tradycyjnej kuchni region...
Odsłon: 5640
Chcesz zaszaleć w kuchni i zaskoczyć swoich bliskich pysznymi, zdrowymi słodk...
Odsłon: 263
Czy kiedykolwiek marzyłeś o pysznym, sycącym obiedzie, który zachwyci całą ro...
Odsłon: 14424
Prażuchy ziemniaczane to danie, które wywodzi się z tradycyjnej kuchni region...
Odsłon: 5640
Chcesz zaszaleć w kuchni i zaskoczyć swoich bliskich pysznymi, zdrowymi słodk...
Odsłon: 263
Składniki
Ziemniaki mielimy lub przepuszczamy przez praskę. Groszek gotujemy kilka minut w wodzie, po czym dobrze odsączamy i miksujemy na papkę. Dodajemy do ziemniaków, mieszamy. Odejmujemy ¼ ziemniaków, a w to miejsce dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz sól. Wszystko dokładnie razem wyrabiamy. Jeśli ciasto jest za wolne dodajemy odrobinę mąki pszennej. Gotowe ciasto dzielimy na kawałki wielkości piłeczki pingpongowej, kulkujemy, spłaszczamy, a na środku robimy dziurkę, np. trzonkiem od drewnianej łyżki. Gotujemy w osolonej wodzie 2 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy samodzielnie z omastą lub jako dodatek do drugiego dania.