Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejsze moje kluski to eksperyment, który wyszedł przepyszny. Kluski mięciutkie, pulchne i bardzo smaczne.
garnek, łyżka cedzakowa, miska, praska lub tłuczek,
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15029
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 1852
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8808
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3162
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15029
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 1852
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8808
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 3162
Składniki
Ziemniaki po ugotowaniu odcedzić, następnie ugnieść tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę. Powierzchnię ziemniaków wyrównać, podzielić na 4 części, jedną część wyjąć, położyć na ziemniakach, a w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Do masy dodać sól, posiekaną cebulkę zieloną, rozkruszoną kostkę cebulki oraz śmietanę 18%. Całość dobrze wyrobić do połączenia wszystkich składników. Z masy formować okrągłe kluski lekko je spłaszczając robiąc dziurkę w środku, (masa nie powinna się kleić do rąk). Zagotować wodę z dodatkiem soli doprowadzić do zagotowania. Kluski wkładać na gotującą wodę i gotować od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody około 8 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z sosem i mięsem. Ja podałam z gulaszem z szynki z boczniakami.