Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejsze moje kluski to eksperyment, który wyszedł przepyszny. Kluski mięciutkie, pulchne i bardzo smaczne.
garnek, łyżka cedzakowa, miska, praska lub tłuczek,
Ziemniaki po ugotowaniu odcedzić, następnie ugnieść tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę.
Powierzchnię ziemniaków wyrównać, podzielić na 4 części, jedną część wyjąć, położyć na ziemniakach, a w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.
Do masy dodać sól, posiekaną cebulkę zieloną, rozkruszoną kostkę cebulki oraz śmietanę 18%.
Całość dobrze wyrobić do połączenia wszystkich składników.
Z masy formować okrągłe kluski lekko je spłaszczając robiąc dziurkę w środku, (masa nie powinna się kleić do rąk).
Zagotować wodę z dodatkiem soli doprowadzić do zagotowania.
Kluski wkładać na gotującą wodę i gotować od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody około 8 minut.
Wyjmować łyżką cedzakową.
Podawać z sosem i mięsem.
Ja podałam z gulaszem z szynki z boczniakami.
Dzisiaj zapraszam na kolejną propozycję na komunijny obiad - kluski z dziurką...
Odsłon: 312
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 109
Botwina to zupa z młodych liści buraków, którą możemy przygotować tylko wiosn...
Odsłon: 324
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 109
Botwina to zupa z młodych liści buraków, którą możemy przygotować tylko wiosn...
Odsłon: 324
Składniki
Ziemniaki po ugotowaniu odcedzić, następnie ugnieść tłuczkiem lub przecisnąć przez praskę. Powierzchnię ziemniaków wyrównać, podzielić na 4 części, jedną część wyjąć, położyć na ziemniakach, a w puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Do masy dodać sól, posiekaną cebulkę zieloną, rozkruszoną kostkę cebulki oraz śmietanę 18%. Całość dobrze wyrobić do połączenia wszystkich składników. Z masy formować okrągłe kluski lekko je spłaszczając robiąc dziurkę w środku, (masa nie powinna się kleić do rąk). Zagotować wodę z dodatkiem soli doprowadzić do zagotowania. Kluski wkładać na gotującą wodę i gotować od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody około 8 minut. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać z sosem i mięsem. Ja podałam z gulaszem z szynki z boczniakami.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Gołąbki z kapusty włoskiej
Dania główne
Domowy kebab najlepszy na świecie
Dania główne
Gołąbki w mojej odsłonie
Dania główne
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem
Gołąbki z kapusty włoskiej
Gołąbki z kapusty włoskiej mają swoich zwolenników i przeciwników. Z pewności...
Odsłon: 138
Domowy kebab najlepszy na świecie
Dzisiaj wjeżdża przepis z którym muszę przyznać, trochę się cackałem. Miałem...
Odsłon: 561