Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam danie bezmięsne, smaczne, kluski Spaetzle polane sosem pieczarkowym.
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2578
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 132
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 229
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2578
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 132
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 229
Składniki
Pieczarki obieramy ze skórki, płuczemy i kroimy część pieczarek w plasterki a drugą część w większą kostkę. Rozgrzewamy patelnię z dwoma łyżkami oleju, wkładamy osolone pokrojone pieczarki i dusimy na wolnym ogniu do miękkości.
Po 15 minutach duszenia pieczarek dodajemy połowę większej cebuli pokrojonej w kostkę i dusimy pod przykryciem.
W między czasie w garnczku zagotowujemy litr wody z suszoną włoszczyzną,liśćmi laurowymi, zielem angielskim i łyżką domowej kostki rosołowej.
Gdy pieczarki z cebulą zrobią się miękkie, to przekładamy je z patelni do gotującego się wywaru.
Dodajemy przyprawy, solimy do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu kilkanaście minut, zagęszczamy sos 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w połowie szklanki zimnej wody. Zabielamy sos pięcioma łyżkami śmietany. Doprowadzamy do zagotowania się sosu i kończymy gotowanie sosu.
W między czasie gdy gotował się sos, ugotowałam kluski Spaetzle. Kluski nakładamy na talerz i polewamy sosem z pieczarkami, po wierzchu posypujemy świeżą natką kopru i pietruszki. Smacznego!!!