Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski szagówki to poznański specjał, który świetnie pasuje do obiadu, ale też może stanowić samodzielne danie, do którego będzie pasować pieczeń, gulasz lub kiszona, zasmażana kapusta. Szagówki są bardzo miękkie, delikatne i smaczne. Świetnie smakują też na drugi dzień, odsmażone na patelni. Wówczas pojawia się na nich drobna, chrupiąca skorupka, która dodaje im aromatu i chrupkości. A skąd wzięła się nazwa klusek? Na szagę, czyli na ukos lub na skróty. To określenie popularne dla mieszkańców Poznania i okolic. Właśnie od tego określenia, wzięła się nazwa klusek, które swoim kształtem przypominają romb. Kluski można przygotować na świeżo lub wykorzystać ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia.
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99116
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 483
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5115
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13772
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5916
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99116
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 483
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5115
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13772
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5916
Składniki
Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj w łupinach. Pozostaw do przestygnięcia i obierz je. Przepuść je przez maszynkę do mięsa lub przez praskę. Umieść ziemniaki w misce, a następnie dodaj do nich mąką pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól oraz jajko. W międzyczasie pokrój boczek wieprzowy w drobną kostkę i podsmaż na patelni, a następnie odłóż na bok.
Zagnieć ciasto i ulep wałek o średnicy około 2 cm. Podsyp stolnicę mąką i pokrój wałek na ukośne kawałki. Wrzucaj je do garnka z osoloną i wrzącą wodą i gotuj do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Przed podaniem kluski polej bułką tartą przyrumienioną na maśle, a także oprósz boczkiem.