Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szare kluski czyli kluski z surowych tartych ziemniaków. Szybkie i proste do zrobienia.
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1302
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36659
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3722
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 547
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2941
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1302
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 36659
Sos boloński to klasyk włoskiej kuchni, więc – jak to z klasykami bywa – w ka...
Odsłon: 3722
Zapiekanki z pieczarkami to prosty, a zarazem pyszny sposób na szybki posiłek...
Odsłon: 547
Pizza neapolitańska to chrupiące ciasto z niewielką ilością aromatycznych dod...
Odsłon: 2941
Składniki
Surowe ziemniaki obrałam ze skórki, opłukałam i starłam na tarce na drobnych oczkach. Starte ziemniaki przełożyłam na sito i odcisnęłam je z nadmiaru soku. Odlanej wody nie wylewałam, tylko odstawiłam ją, aby się odstała i na jej dnie zebrała się skrobia ziemniaczana. Wtedy wodę z wierzchu zlałam, a powstały osad dodałam do startych ziemniaków. Do ziemniaków wbiłam też jajko, dodałam szczyptę soli i mąkę. Mąkę dodawałam partiami i mieszając ziemniaki, patrzyłam czy ciasto jest wystarczająco gęste. U mnie wyszło łącznie 6 łyżek, ale to będzie zależało od ziemniaków, wielkości jajka, odciśnięcia ziemniaków. W garnku zagotowałam wodę i ją osoliłam. Łyżkę metalową maczałam w gotującej się wodzie, a następnie nabierałam ciasto i wkładałam je na wrzątek. Kluski gotowałam kilka minut od wypłynięcia ich na powierzchnię. Czas gotowania jest zależny od wielkości klusek.