Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli zostaną nam gotowane ziemniaki, to można je wykorzystać robiąc takie właśnie kluski.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6988
Polecam.
Odsłon: 137
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5323
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2493
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6988
Polecam.
Odsłon: 137
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5323
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2493
Składniki
Ugotowane ziemniaki przecisąć przez praskę, albo zetrzeć na tarce na małych oczkach. Ja tak robię. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce na małych oczkach. Umieścić na sicie i dobrze odcisnąć. Powstałą wodę delikatnie wylać a skrobię z dna przełożyć do ziemniaków. W miseczce wymieszać gotowane ziemniaki z surowymi z dodatkiem mąki. Wyrobić razem. Uformować wałek. Podzielić nożem na części i już w rękach formować kluski. Mogą być kulki, albo jak u mnie takie cygara. Włożyć do gotującej się osolonej wody. Delikatnie pomieszać żeby nie przywarły do dna. Gotować 5-7 minut. Wyłowić łyżką cedzakową i przełożyć na patelnię. Wcześniej na patelni usmażyć boczek. W czasie smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Cebula powinna być zeszklona. Kluski pomieszane z boczkiem i cebulką jeszcze na koniec delikatnie oprószyć pieprzem młotkowanym z kolendrą. Smacznego.