Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli zostaną nam gotowane ziemniaki, to można je wykorzystać robiąc takie właśnie kluski.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4120
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11277
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6477
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5467
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13484
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5262
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4120
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11277
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6477
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5467
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13484
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5262
Składniki
Ugotowane ziemniaki przecisąć przez praskę, albo zetrzeć na tarce na małych oczkach. Ja tak robię. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce na małych oczkach. Umieścić na sicie i dobrze odcisnąć. Powstałą wodę delikatnie wylać a skrobię z dna przełożyć do ziemniaków. W miseczce wymieszać gotowane ziemniaki z surowymi z dodatkiem mąki. Wyrobić razem. Uformować wałek. Podzielić nożem na części i już w rękach formować kluski. Mogą być kulki, albo jak u mnie takie cygara. Włożyć do gotującej się osolonej wody. Delikatnie pomieszać żeby nie przywarły do dna. Gotować 5-7 minut. Wyłowić łyżką cedzakową i przełożyć na patelnię. Wcześniej na patelni usmażyć boczek. W czasie smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Cebula powinna być zeszklona. Kluski pomieszane z boczkiem i cebulką jeszcze na koniec delikatnie oprószyć pieprzem młotkowanym z kolendrą. Smacznego.