Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli zostaną nam gotowane ziemniaki, to można je wykorzystać robiąc takie właśnie kluski.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 67
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 67
Składniki
Ugotowane ziemniaki przecisąć przez praskę, albo zetrzeć na tarce na małych oczkach. Ja tak robię. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce na małych oczkach. Umieścić na sicie i dobrze odcisnąć. Powstałą wodę delikatnie wylać a skrobię z dna przełożyć do ziemniaków. W miseczce wymieszać gotowane ziemniaki z surowymi z dodatkiem mąki. Wyrobić razem. Uformować wałek. Podzielić nożem na części i już w rękach formować kluski. Mogą być kulki, albo jak u mnie takie cygara. Włożyć do gotującej się osolonej wody. Delikatnie pomieszać żeby nie przywarły do dna. Gotować 5-7 minut. Wyłowić łyżką cedzakową i przełożyć na patelnię. Wcześniej na patelni usmażyć boczek. W czasie smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Cebula powinna być zeszklona. Kluski pomieszane z boczkiem i cebulką jeszcze na koniec delikatnie oprószyć pieprzem młotkowanym z kolendrą. Smacznego.