Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski szare przygotowane z gotowanych oraz tartych ziemniaków , takie jak pamiętam z domu rodzinnego. Kluski bardzo smaczne i myślę że proste w przygotowaniu. W jeden dzień mama obiad z mięsem i sosem ,a na drugi dzień kluchy ze skwarkami. Polecam
garnek, tarka, sitko lub gaża, praska, miska,
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11000
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6309
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5401
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13270
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5029
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11000
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6309
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5401
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13270
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 5029
Składniki
Ziemniaki obieramy , gotujemy do miękkości, odcedzamy i przeciskamy przez praskę, dodajemy starte na tarce o małych oczkach dobrze odciśnięte na sitku lub przez gazę ziemniaki. Odciśnięty płyn odkładamy na chwilę , aż na dnie powstanie skrobia. Wodę odlewamy do garnka gdzie będziemy gotowali kluski, skrobię natomiast dodajemy do ziemniaków , dodajemy również mąkę ziemniaczaną, sól oraz jajko i dokładnie mieszamy - wyrabiamy ciasto do połączenia się składników. Po wyrobieniu z masy formujemy okrągłe kluski delikatnie je spłaszczamy. ( Jeżeli chcecie mocno ciemne kluski to odstawcie je na kilkanaście minut by ściemniały ). Wkładać na gotującą, osoloną wodę i gotować po wypłynięciu na powierzchnie ok. 10 minut . Kluski nie mogą za mocno się gotować mają tylko pyrkać. Boczek oraz obraną cebulę pokroić w kostkę, boczek włożyć na rozgrzaną patelnię i podsmażać do wytopienia skwarków, pod koniec dodać pokrojoną cebulę i podsmażać do zeszklenia. Gdyby boczek był mocno chudy to dodać olej. Kluski po wyjęciu i odsączeniu wyłożyć na talerz i polać skwarkami razem z podsmażoną cebulą. Smacznego Rada; Takie kluski gdy zostaną mi po ugotowaniu, można pokroić i podsmażyć na patelni . Smakują wyśmienicie tak mocno przyrumienione.
Kluchy gotowe do podania.