Sos ugotowany na mięsie z ćwiartek kurczaka podany z kluskami szpecle.
Kluski szpecle z sosem drobiowym.
Składniki
- mięso z 4 ćwiartek kurczaka
- suszona włoszczyzna 2 łyżki
- mrożony lub świeży lubczyk
- pasta rosołowa 1 łyżka
- liść laurowy 2 szt.
- ziele angielskie 5-6 szt.
- sól do smaku
- pieprz ziołowy do smaku
- mąka pszenna do zagęszczenia sosu
- śmietana 30% do zabielenia sosu
- kluski szpecle 50 dag
- woda 1,5 litra
Składniki
- mięso z 4 ćwiartek kurczaka
- suszona włoszczyzna 2 łyżki
- mrożony lub świeży lubczyk
- pasta rosołowa 1 łyżka
- liść laurowy 2 szt.
- ziele angielskie 5-6 szt.
- sól do smaku
- pieprz ziołowy do smaku
- mąka pszenna do zagęszczenia sosu
- śmietana 30% do zabielenia sosu
- kluski szpecle 50 dag
- woda 1,5 litra

Etapy przygotowania
W półtora litrze wody zagotowujemy suszoną włoszczyznę z pastą rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Do gotującego się buliony dodajemy wymyte, pokrojone w kostkę mięso, pokrojony lubczyk, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy 30 minut.
W między czasie gotujemy kluski szpecle według instrukcji umieszczonej na opakowaniu. Próbujemy smak sosu, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku, zagęszczamy mąką sos i zabielamy śmietaną. Doprowadzamy do wrzenia. Ugotowane kluski nakładamy na talerze i polewamy sosem z mięsem drobiowym. Smacznego!!!
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 115
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 182
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 291

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 55

Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 16
Ostatnio komentowane przepisy
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 115
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 182
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 291

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 55

Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 16



Składniki
- mięso z 4 ćwiartek kurczaka
- suszona włoszczyzna 2 łyżki
- mrożony lub świeży lubczyk
- pasta rosołowa 1 łyżka
- liść laurowy 2 szt.
- ziele angielskie 5-6 szt.
- sól do smaku
- pieprz ziołowy do smaku
- mąka pszenna do zagęszczenia sosu
- śmietana 30% do zabielenia sosu
- kluski szpecle 50 dag
- woda 1,5 litra
W półtora litrze wody zagotowujemy suszoną włoszczyznę z pastą rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Do gotującego się buliony dodajemy wymyte, pokrojone w kostkę mięso, pokrojony lubczyk, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy 30 minut.
W między czasie gotujemy kluski szpecle według instrukcji umieszczonej na opakowaniu. Próbujemy smak sosu, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku, zagęszczamy mąką sos i zabielamy śmietaną. Doprowadzamy do wrzenia. Ugotowane kluski nakładamy na talerze i polewamy sosem z mięsem drobiowym. Smacznego!!!
Pyszne danie.:)
Lubie taki obiadzik, mniam ;-D
Nie wiem czemu ale ze szpeclami wszytsko smakuje lepiej!
Smaczny obiadek :)