Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski szpecle z sosem drobiowym.

Kluski szpecle z sosem drobiowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1468 Ocena: 19275

Dodano:

Odsłon: 591

Sos ugotowany na mięsie z ćwiartek kurczaka podany z kluskami szpecle.

Składniki

  • mięso z 4 ćwiartek kurczaka
  • suszona włoszczyzna 2 łyżki
  • mrożony lub świeży lubczyk
  • pasta rosołowa 1 łyżka
  • liść laurowy 2 szt.
  • ziele angielskie 5-6 szt.
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • mąka pszenna do zagęszczenia sosu
  • śmietana 30% do zabielenia sosu
  • kluski szpecle 50 dag
  • woda 1,5 litra
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W półtora litrze wody zagotowujemy suszoną włoszczyznę z pastą rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Do gotującego się buliony dodajemy wymyte, pokrojone w kostkę mięso, pokrojony lubczyk, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy 30 minut.

  2. W między czasie gotujemy kluski szpecle według instrukcji umieszczonej na opakowaniu. Próbujemy smak sosu, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku, zagęszczamy mąką sos i zabielamy śmietaną. Doprowadzamy do wrzenia. Ugotowane kluski nakładamy na talerze i polewamy sosem z mięsem drobiowym.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń