Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W smaku przypominają pierogi ruskie, ale robi się je dużo szybciej. Jak sama nazwa wskazuje - kluski wywodzą się od naszych sąsiadów. Są idealne nie tylko na piątkowy obiad. Kwintesencją ich smaku jest omasta - ze skawareczek i cebuli. Taka jaką robiły nasze babcie do ziemniaków czy pierogów.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27511
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 66
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27511
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 66
Składniki
Ziemniaki gotujemy. Gdy przestygną, przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce. Podobnie robimy z białym serem. Dodajemy jajko, obie mąki, przyprawy i solidnie mieszamy.
Z powstałej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy do gotującej się, posolonej wody. Wyciągamy po 3 minutach od wypłynięcia klusek na wierzch.
Boczek i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy razem z cebulą. Jeżeli nie lubimy boczku lub nie chcemy go jeść, na łyżce masła dusimy samą cebulę i polewamy ukraińskie kluski. W wersi fit - kluski polewamy odrobiną roztopionego masła.