Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W smaku przypominają pierogi ruskie, ale robi się je dużo szybciej. Jak sama nazwa wskazuje - kluski wywodzą się od naszych sąsiadów. Są idealne nie tylko na piątkowy obiad. Kwintesencją ich smaku jest omasta - ze skawareczek i cebuli. Taka jaką robiły nasze babcie do ziemniaków czy pierogów.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19831
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 479
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6887
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242747
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19831
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 481
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 479
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6887
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242747
Składniki
Ziemniaki gotujemy. Gdy przestygną, przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce. Podobnie robimy z białym serem. Dodajemy jajko, obie mąki, przyprawy i solidnie mieszamy.
Z powstałej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy do gotującej się, posolonej wody. Wyciągamy po 3 minutach od wypłynięcia klusek na wierzch.
Boczek i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy razem z cebulą. Jeżeli nie lubimy boczku lub nie chcemy go jeść, na łyżce masła dusimy samą cebulę i polewamy ukraińskie kluski. W wersi fit - kluski polewamy odrobiną roztopionego masła.