Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W smaku przypominają pierogi ruskie, ale robi się je dużo szybciej. Jak sama nazwa wskazuje - kluski wywodzą się od naszych sąsiadów. Są idealne nie tylko na piątkowy obiad. Kwintesencją ich smaku jest omasta - ze skawareczek i cebuli. Taka jaką robiły nasze babcie do ziemniaków czy pierogów.
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 842
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 414
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15222
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1864
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 842
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 414
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15222
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1864
Składniki
Ziemniaki gotujemy. Gdy przestygną, przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce. Podobnie robimy z białym serem. Dodajemy jajko, obie mąki, przyprawy i solidnie mieszamy.
Z powstałej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy do gotującej się, posolonej wody. Wyciągamy po 3 minutach od wypłynięcia klusek na wierzch.
Boczek i cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy razem z cebulą. Jeżeli nie lubimy boczku lub nie chcemy go jeść, na łyżce masła dusimy samą cebulę i polewamy ukraińskie kluski. W wersi fit - kluski polewamy odrobiną roztopionego masła.