Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski śląskie w formie grzybków to wspaniały pomysł, żeby zwykły posiłek prezentował się ciekawie i atrakcyjnie na talerzu. Tak przygotowane kluski można podać z ulubionym sosem np. grzybowym lub pieczeniowym albo po prostu odsmażone na maśle.
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44642
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182077
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 236
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44642
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182077
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 236
Składniki
Ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Przekładamy do miski. Dzielimy na 4 części. Jedną część wyjmujemy, a w jej miejsce wsypujemy skrobię ziemniaczaną. Dokładamy odłożoną część ziemniaków. Z ziemniaków i skrobi wyrabiamy elastyczne ciasto. Z ciasta robimy równej wielkości kuleczki za pomocą szklanej butelki w każdej kuleczce robimy okrągłe wgłębienie. Tak by powstały grzybki.
Kluseczki gotujemy w osolonym wrzątku. Ugotowane wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej. Takie kluseczki to oryginalny dodatek do dania głównego. Idealnie komponują się z wszelkiego rodzajami sosów. We wgłębieniu zatrzymuje się sos dzięki czemu nie tylko atrakcyjnie wyglądają, ale też świetnie smakują.