Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski wiejskie są potrawą z kuchni podkarpackiej. Zwane również jako pierogi wiejskie, robione są z gotowanych ziemniaków. W kuchni podkarpackiej są także pierogi tradycyjne i one są robione z ziemniaków surowych (startych) i gotowanych 50/50%, z takim samym farszem, serowo ziemniaczanym.
patelnia do smażenia, garnek, miska, widelec,
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 52
Przyjęło się, że to wigilijna potrawa. U nas zagościła na obiad w wielkanocny...
Odsłon: 2660
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 338
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 152
Polecam.
Odsłon: 217
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 52
Przyjęło się, że to wigilijna potrawa. U nas zagościła na obiad w wielkanocny...
Odsłon: 2660
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 338
Jedyne co można poprawiać w tym kompocie to kolor, bo czasami łodygi rabarbar...
Odsłon: 152
Polecam.
Odsłon: 217
Składniki
Farsz: Ziemniaki i twaróg doprawiamy solą i pieprzem ziołowym, zagniatamy farsz. Zagnieciony farsz dzielimy na 10 równych części i z każdej części farszu robimy kulkę. Zrobione kulki z farszu układamy na talerzu.
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. W razie klejenia się ciasta do rąk, podsypujemy mąką.
Okrasa: Kawałek podgardla, boczku lub słoniny kroimy w kostkę i smażymy na patelni skwarki. Skwarki smażymy do momentu jak zrobią się rumiane.
Wykonanie klusek: Ciasto dzielimy na 10 równych części. Z każdej części ciasta formujemy placek w środek którego wkładamy kulkę farszu, zlepiamy w owalną kluskę. Tak robimy ze wszystkimi kawałkami ciasta i kulkami farszu. W między czasie zagotowujemy osoloną łyżką soli wodę w garnku. Do gotującej się wody wkładamy stopniowo kluski i gotujemy 4-5 minut od wypłynięcia klusek na wierzch. Ugotowane kluski wiejskie podajemy okraszone skwarkami, możemy udekorować natką pietruszki. Smacznego!!!