Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Składniki są identyczne jak na kopytka ale z dodatkiem dyniowego puree. Ja najczęściej robię zamiast leniwych okrągłe kluseczki. Wykonanie sprawia mi mniej zachodu. Nie muszę wyciągać stolnicę, a potem ją czyścić.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1782
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 434
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21915
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1782
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 434
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21915
Składniki
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie przepuścić je przez praskę. Przestudzić. Wbić jajko. Dodać obie mąki, dyniowe puree, sól i pieprz. Zagnieść ciasto. Odrywać kawałki i formować małe kluski. Nie większe niż tradycyjne kopytka. Gotuje się je krótko, 1-2 minuty od chwili wypłynięcia. Zbyt duże kluski mogą się tak szybko nie dogotować. Wyjmować łyżką cedzakową. Rozłożone na talerzach polać roztopionym masłem. Podawać z surówką. Gdyby komuś forma klusek nie odpowiadała, zawsze można z tego ciasta zrobić kopytka. A dynia jest bardzo wartościowa i niskokaloryczna.