Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaki są mocno zakorzenione w polskiej kuchni, towarzyszą niemal każdemu drugiemu daniu. A to gotowane, z okrasą, a to w formie klusek czy puree. Dzisiaj przepis na 100% ziemniaka w ziemniaku: kluski śląskie ze skrobią ziemniaczaną. Nietrudne i pyszne, w sam raz do niedzielnego obiadu.
Sałatka dla wielu osób przypomina tradycyjną jarzynową, ale jest wzbogacona o...
Odsłon: 1722
Puszyste drożdżowe racuszki z gruszkami. Chilli nadaje lekko pikantnego finis...
Odsłon: 49
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 98
Sałatka dla wielu osób przypomina tradycyjną jarzynową, ale jest wzbogacona o...
Odsłon: 1722
Puszyste drożdżowe racuszki z gruszkami. Chilli nadaje lekko pikantnego finis...
Odsłon: 49
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 98
Składniki
Najlepiej ziemniaki ugotować w osolonej wodzie dzień wcześniej lub wcześnie rano, utłuc je lub przecisnąć przez praskę (ja tak właśnie robię, bo lubię czuć ich fakturę w kluskach), wyrównać ich powierzchnię w misce. Przechować przez noc w lodówce. Wykroić 1/4 część, odłożyć na chwilę na talerz i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.
Dorzucić odłożoną ćwiartkę kartofli, dokładnie wymieszać ciasto dłonią, by było jednolite. Turlać małe kulki i w każdej zrobić palcem dziurkę. Układać na papierze do pieczenia. Po wyczerpaniu całego ciasta zagotować 2 l wody, osolić ją, wrzucać po kilka lub kilkanaście klusek (w zależności od ich wielkości). Jak kluski wypłyną na powierzchnię wody, gotować około minuty i wyciągać łyżką cedzakową. Doskonałe z gulaszem lub okraszone masłem i podane z kwaśną śmietaną. Jeśli chcemy je przechować po ugotowaniu do następnego dnia, warto dodać do nich trochę masła, by się nie skleiły.