Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski z kalafiora to wykwintne i jednocześnie niezwykle proste urozmaicenie zwykłego obiadu. Mają delikatny smak i wręcz rozpływają się w ustach. Jeśli jednak wolisz dodatkowej chrupkości, przed zaserwowaniem możesz je lekko podsmażyć na patelni. Dzięki temu zyska też nieco orzechowego aromatu.
Przepis dnia
Szybkie w przygotowaniu i pyszne ciacho z masa obłędnie orzechową. W mig znik...
Odsłon: 3174
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 170
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 202
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 964
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3110
Przepis dnia
Szybkie w przygotowaniu i pyszne ciacho z masa obłędnie orzechową. W mig znik...
Odsłon: 3174
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 170
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 202
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 964
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3110
Składniki
Kalafiora podziel na różyczki. Włóż je do koszyka przeznaczonego do gotowania na parze i ugotuj na dużym ogniu przez ok. 10-13 minut do momentu aż różyczki będą miękkie.
Ugotowany kalafior przełóż na gazę lub ścierkę kuchenną i odciśnij jak najwięcej wody.
Do misy robota kuchennego przenieś różyczki, sól i 2 łyżki oliwy z oliwek. Zmiksuj do uzyskania jednolitej masy z niewielkimi cząstkami warzywa.
Przenieś masę kalafiorową do miski i wmieszaj oba rodzaje mąki oraz żółtko. Delikatnie zagnieć ciasto rękami na stolnicy aż będzie gładkie, miękkie i lekko klejące.
Podziel ciasto na 8 równych części i delikatnie rozwałkuj każdą z nich na wałek o średnicy ok. 2 cm. Pokrój je na kawałki o wielkości ok. 2 cm.
W średnim garnku zagotuj wodę z solą. Ostrożnie wrzucaj kluski z kalafiora i gotuj przez ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuj je łyżką cedzakową i odkładaj na lekko natłuszczoną blachę.
Kluski z kalafiora podawaj na ciepło jako dodatek do obiadu, zup czy samodzielnie – posypane tartym parmezanem i ziołami.
Resztki przechowuj w lodówce przez maksymalnie 3 dni lub w zamrażalniku przez ok. miesiąc.