Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski z kalafiora to wykwintne i jednocześnie niezwykle proste urozmaicenie zwykłego obiadu. Mają delikatny smak i wręcz rozpływają się w ustach. Jeśli jednak wolisz dodatkowej chrupkości, przed zaserwowaniem możesz je lekko podsmażyć na patelni. Dzięki temu zyska też nieco orzechowego aromatu.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 723
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 401
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 127
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 78
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 73
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 723
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 401
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 127
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 78
Mięso uwędzone metodą garnkową, 3 godziny w temperaturze 40-50 stopni Celsjus...
Odsłon: 73
Składniki
Kalafiora podziel na różyczki. Włóż je do koszyka przeznaczonego do gotowania na parze i ugotuj na dużym ogniu przez ok. 10-13 minut do momentu aż różyczki będą miękkie.
Ugotowany kalafior przełóż na gazę lub ścierkę kuchenną i odciśnij jak najwięcej wody.
Do misy robota kuchennego przenieś różyczki, sól i 2 łyżki oliwy z oliwek. Zmiksuj do uzyskania jednolitej masy z niewielkimi cząstkami warzywa.
Przenieś masę kalafiorową do miski i wmieszaj oba rodzaje mąki oraz żółtko. Delikatnie zagnieć ciasto rękami na stolnicy aż będzie gładkie, miękkie i lekko klejące.
Podziel ciasto na 8 równych części i delikatnie rozwałkuj każdą z nich na wałek o średnicy ok. 2 cm. Pokrój je na kawałki o wielkości ok. 2 cm.
W średnim garnku zagotuj wodę z solą. Ostrożnie wrzucaj kluski z kalafiora i gotuj przez ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmuj je łyżką cedzakową i odkładaj na lekko natłuszczoną blachę.
Kluski z kalafiora podawaj na ciepło jako dodatek do obiadu, zup czy samodzielnie – posypane tartym parmezanem i ziołami.
Resztki przechowuj w lodówce przez maksymalnie 3 dni lub w zamrażalniku przez ok. miesiąc.