Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co raz bardziej czuć święta więc kolejną moją propozycją na wigilijny stół są kluski z makiem. Mak jest nieodzownym elementem świąt Bożego Narodzenia. Chyba w każdym domu podczas świąt jest chociaż jedna potrawa przygotowana z jego użyciem. W moim domu zawsze jedną z 12 potraw są kluski z makiem. Połączenie maku, rodzynek, orzechów włoskich i skórki z pomarańczy już jest genialne a gdy do tego wszystkiego dodamy miód to po prostu niebo w gębie. Ja już czuje ten smak. A Wy? Zapraszam!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5595
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12164
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5155
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1514
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5595
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1084
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12164
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5155
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1514
Składniki
Przygotowanie samego dania jest banalnie proste i nie zajmie Nam więcej niż 15 – 20 minut. Jednak aby wszystkie smaki się ze sobą zaprzyjaźniły warto przygotować je dzień przed wigilią lub w jej dzień lecz wcześnie rano. Przygotowanie zaczynamy od orzechów gdyż tylko je będziemy rozdrabniać. Ja do posiekania użyłem noża ( tutaj macie pełną swobodę, możecie wcale nie siekać lub posiekać tak aby zostały grubsze kawałki). Następnie do małego garnka przekładamy masę makową. Do niej dodajemy rodzynki, skórki pomarańczy, posiekane orzechy oraz miód. Wszystko podgrzewamy na małym ogniu przez około 5 minut.
W między czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie go odcedzamy. Teraz gdy wszystko mamy gotowe, pozostało Nam wszystko wymieszać. Do makaronu przekładamy podgrzaną masę makową z dodatkami i razem dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki i gotowe! Smacznego!!